Režisér Karel Kachyňa (†79) byl perfekcionalista, a tak v roce 1970 dlouho zvažoval, kdo si v thrilleru nakonec zahraje. Na roli, kterou ztvárnil Radoslav Brzobohatý (†79), si tak zkoušel prý i Cvach z Nemocnice na kraji města, Josef Vinklář (†76). U ženské postavy se zase rozhodovalo mezi Jiřinou Bohdalovou a Milenou Dvorskou (†71).

Video
Video se připravuje ...

Hvězda karlovarského finále Jiřina Bohdalová: Těším se na cenu od Bartošky! Blesk TV

Ovšem Bohdalové nyní před uvedením filmu v Karlových Varech kápla božskou. Na paty jí prý původně šlapala i kolegyně Jiřina Jirásková „Přišla jsem tehdy do divadelní šatny u nás na Vinohradech za Jiřinou Jiráskovou a ona měla na stolku scénář Ucha,“ vzpomíná herečka.

„Zeptala jsem se, zda taky dělá konkurz. Řekla, že ano.“ Jirásková se ale v té chvíli rozhodla pro velké gesto: Věděla, že Bohdalová žije s Brzobohatým, a přišlo jí správné, aby si s ním i zahrála.

Video
Video se připravuje ...

Ve Varech oceněná Bohdalová: Nevím, jestli bych měla odvahu natočit Ucho, kdybych věděla, co způsobí... Blesk TV

Jiřina Jirásková tak tenkrát odložila scénář stranou a řekla: „Tak to já tu zkoušku nedělám. Protože Anna seš ty,“ vzpomíná Bohdalová na okamžiky před vznikem kultovního filmu, který komunisté v roce 1970 vůbec nepustili do kin a na své uvedení musel čekat v trezoru dlouhých 20 let!

„To udělá málokterá herečka. Sama jsem si sáhla do svědomí, jestli bych to dokázala udělat. Myslím, že ne,“ přiznala Bohdalová pro Festivalový deník. Ve Varech dnes převezme Cenu prezidenta festivalu.

VŠE O JIŘINĚ BOHDALOVÉ NA BLESK.CZ ČTĚTE>>> ZDE!

Karlovarský speciál najdete ZDE!!! 

Fotogalerie
19 fotografií