Osmačtyřicátý ročník karlovarské přehlídky kinematografie si musel vystačit jen s jednou legendární hvězdou stříbrného plátna světového věhlasu. Byl jí John Travolta, který svou vstřícností k novinářům a fanouškům na ulici ale vydal za několik stars. Nabídka promítaných snímků byla zajímavá, pestrá a filmové fanoušky jistě uspokojila. Nechyběly ani doprovodné programy včetně koncertu kapely Lucie, která ve Varech vystřihla křehký, nostalgií provázený comeback. A Marek Eben TV zpravodajství tradičně osvěžoval inteligentně vtipnými Festivalovými vteřinami.

Příliš celebrit nevkusnými modely na rudém běhounu neděsilo, bývalá první dáma Livie Klausová uvedla do společnosti vnuka, syn prezidenta festivalu, Janek Bartoška se stal nejpřitažlivějším mužem společenského kvasu. Matku bulvární hvězdičky Ornelly Štikové, která se díky kontroverzní popularitě své dcery cítí být celebritou, z kdejaké VIP zóny, večírku, přehlídky promptně vykázali. Žádný skandál se na festivalu ale letos nekonal. Ani přívalové deště festivalové baťůžkáře nepotrápily. Restauratéři s hoteliéry tradičně zvedli ceny, před centrem festivalového dění, hotelem Thermal to hlučně žilo nonstop. Občas přijela záchranka a lidí v okolí se příliš nevyspali. Ale ono se na festivalu příliš nespí. Na něm se do ranního kuropění popíjí, řeční a občas tvrdě kalí.

Poslední dny byli všichni vyčerpaní, jejich tváře nesly stopy únavy. Ale ve finále se všichni vzchopili, oblékli poslední gala model a závěrečný ceremoniál, jenž jako vždy pokračoval party v Puppu, si ze všech sil do svítání užili. Mimochodem letos v Grandhotelu připravili mimo jiných teplých pokrmů, rautových stolů i sto čtyřicet kilo steaků, hory jahodových knedlíků a čtrnáct druhů zmrzliny… Po uspokojení duše filmovým uměním, po katarzi před promítacím plátnem zkrátka na řadu přišla žranice… Druhý den se balily kufry. A kdekdo s úlevou tohle peklo opouštěl. A příští rok se tu zase všichni sejdou. Tohle je totiž never ending story, vážení.

P.S. A jak vypadalo poslední módní kolečko v gala? Na červeném běhounu se objevilo méně populárních, veřejnosti známých tváří jako v počátku festivalu. Chyběli zástupci politické garnitury a vzdala to i bývalá první dáma Klausová. Závěr si letos nechala ujít i Andrea Verešová, která odjela s rodinou slavit hromadné narozeniny na Moravu. Z modelek na červeném koberci zdobila jen Pavlína Němcová. A na finále Varů dokonce nezůstala ani Klára Issová či její sestřenice Martha s režisérem Ondříčkem. Absenci měli i Jana Švandová, Jirka Macháček, Eliška Balzerová… Naopak herečka Jitka Čvančarová, která se vedle Johna Travolty stala nepsanou hvězdou osmačtyřicátého ročníku Karlovarského festivalu, si jeho závěr jaksepatří užila a svou transparentní róbou se dokonce postarala o rozruch, jenž musí takové akce kořenit.

Fotogalerie
8 fotografií