Prezident prestižní filmové mezinárodní přehlídky Jiří Bartoška na dnešní tiskové konferenci v Praze informoval o tom, že Karlovarský festival ocení za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii amerického herce Johna Travoltu.

Držitel dvou nominací na Oscara a Zlatého globu při této příležitosti představí snímek The Killing Season, ve kterém si zahrál spolu s dalším držitelem této karlovarské ceny Robertem De Nirem. Ten ji převzal v roce 2008. Travolta se stal hvězdou v 70. letech ve snímku Horečka sobotní noci.

John Travolta je známý i z muzikálu Pomáda, z komediální trilogie Kdopak to mluví a především z Tarantinova snímku Pulp Fiction - Historky z podsvětí z roku 1994. Následně si zahrál i v akčních snímcích Operace: Zlomený šíp, Tváří v tvář a loni v krimikomedii Divoši režiséra Olivera Stonea.

Organizátoři festivalu, jehož 48. ročník se uskuteční od 28. června do 6. července, dále oznámili, že hostem slavnostního zahájení bude spolu s režisérem úvodního snímku Pěna dní a oscarovým scenáristou Michelem Gondrym představitelka hlavní ženské role Audrey Tautou. Ta excelovala ve francouzském filmu Amélie z Montmartru, který právě ve Varech v roce 2001 zvítězil a započal tak cestu po světových kinech a mezinárodních soutěžích.

Kromě těchto hvězd do Varů zavítá také Oliver Stone. I tento oscarový filmař převezme Křišťálový globus. Dalším jeho držitelem se stane kostýmní výtvarník Theodor Pištěk. Domácí kinematografii v hlavní soutěži zastoupí Líbánky Jana Hřebejka. V čele mezinárodní poroty bude Agnieszka Hollandová.

Fotogalerie
6 fotografií