Herec Josef Somr si dnes v Karlových Varech převzal Cenu prezidenta festivalu za přínos českému filmu a byla to dojemná ceremonie. Přivítání se mu samozřejmě dostalo od šéfa festivalu Jiřího Bartošky, který nostalgicky zavzpomínal, jak chodil s obdivem na Somra do pardubického divadla.

Josefa Somra před diváky uvedl Marek Eben: "Je to herec vynikající, národem milovaný a velice, velice plachý," sdělil moderátor s úsměvem, a pak již přišla řada na samotné předání ceny a děkovnou řeč.

Dojatý Somr a potlesk zaplněného divadla

Herci se dojetím leskly oči, moc nechybělo a ukápla by slza. "Děkuji prezidentovi mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Jiřímu Bartoškovi za udělení této ceny. Možná mi jako herci neuvěříte, ale myslím to tentokrát opravdu upřímně," uvedl Somr před zaplněným Městským divadlem.

Doufal prý, že nějaké podobné ocenění přijde. Ale až k osmdesátce, devadesátce... Přišlo ale dřív. Jako nečekané, ale o to příjemnější překvapení.

Dojetí umocnil i dlouho trvající potlesk ve stoje. Po jeho skončení proběhla projekce filmu Žert, kde Somr hraje. Herce na festival doprovodila sestra jeho zemřelé partnerky Jaroslava, se kterou herec žije.

Fotogalerie
7 fotografií