Vždycky měl v sobě touhu jezdit po světě, Francie ho lákala ze všech zemí nejvíc. Řeč umí tak, že se bez problémů domluví. V zemi galského kohouta mu ostatně rozumí i beze slov, měl tam již několik samostatných výstav. A tak když bylo Kanyzovi kvůli pomluvám nejhůř, uchýlil se do Provence a přemýšlel i o tom, že by tam zůstal natrvalo. Naštěstí se dočkal satisfakce a jeho jméno bylo ze svazků vymazáno.

Letos na jaře se ale objevil další problém. Padělky Kanyzových obrazů. „Kopie byly špatně udělané, vím o šesti, čtyři z nich jsem viděl. Podvodníci si vymysleli neuvěřitelné legendy, jak k obrazům přišli. Shodou okolností je jeden z napodobených obrazů od počátku 90. let v soukromé sbírce ve Francii,“ vysvětlil herec. „Dotyčný ale tvrdil, že jsem ho prodal v Aši hostinskému, protože jsem neměl na útratu. V životě jsem nebyl v Aši a neumím si představit, že bych bloumal po Aši s obrazem metr dvacet pod paží,“ dodal pobaveně Kanyza.

Už pomalu balí, čeká ho ještě dotáčka Ordinace v růžové zahradě 2 a pak zamíří na jih Francie. Kvůli seriálu bude letos poprvé v Provenci v nejprudší sezoně, ale nevadí. Ještě před odjezdem stihl herec uspořádat s kolegou a kamarádem akademickým malířem Vladimírem Erlebachem (77) výstavu v Horkách u Staré Paky.

Kanyza má kousek odtud v Podkrkonoší chalupu, kde taky maluje. „Menší formáty vznikají ve Francii, kde mám malý ateliér. Větší obrazy maluju na chalupě. Připravuju velkou výstavu ke svým 65. narozeninám. Už jsem nakoupil barvy, spoustu barev, jsem šťastný, že zase můžu malovat,“ dodal herec.

Fotogalerie
4 fotografie