„Vítej zpátky, Magore,“ pozdravil Ivan Král Jirouse v hledišti, na což zaplněný klub Roxy reagoval bouřlivým potleskem a Magora také přivítal. Ve Spojených státech žijící Král, který přijel do Česka na miniturné, pak Jirousovi věnoval dnes už téměř zlidovělou píseň Muchomůrky bílé od Mejly Hlavsy.

Jirous se na koncertě objevil jen krátce po propuštění z Vojenské nemocnice ve Střešovicich, kam byl na vlastní žádost převezen z třebíčské nemocnice. Tam skončil na Velký pátek, když mu náhle praskl žaludeční vřed. V Třebíči byl několik dnů na jednotce intenzivní péče. Když ho přijímali, byl jeho stav velmi vážný. V pondělí však byl už v daleko lepším stavu převezen do pražské nemocnice.

„Už je mi dobře,“ řekl poněkud pohublý Jirous po skončení Králova koncertu Blesk.cz. S Králem, který s rodiči emigroval v roce 1968 do Spojených států, ho pojí dlouholeté přátelství.

Fotogalerie
5 fotografií


Ivan Král za svou kariéru spolupracoval s Patti Smith nebo Iggy Poppem. Na svém kontě má nejméně dvě desítky sólových či spoluautorských alb. Mimo to je také producentem. Podílel se například na úspěšné desce kapely Lucie Černý kočky, mokrý žáby, která byla na letošních Andělech vyhlášena albem dvacetiletí.

A právě David Koller z Lucie byl na středečním koncertu neočekávaným hostem. Když se objevil v publiku, Král ho pozval na pódium a spolu vystřihli slavnou píseň Lucie Sen. Nutno podotknout, že Kollerovi by koncertní návrat s Lucií náramně slušel.

Krom Kollera si s Králem jako neavizovaný host zahrál také lídr Olympicu Petr Janda. Mezi pozvanými hosty byli také houslista Karel Holas z Čechomoru a Ivan Hlas. Na slavného muzikanta s českými kořeny se dorazili podívat i Meky Žbirka, Janek Ledecký nebo Jan P. Muchow.