Blesk.cz anketou reaguje na šokující záběry z pořadu TV Prima Soukromá dramata, na nichž byla plačící dcera herečky Ivany Jirešové Sofie (6), která byla předávána svému otci Ondřeji Höppnerovi. Bohužel se situace neobešla bez hysterických výkřiků matky. Výkonu soudního rozhodnutí totiž asistoval policejní exekutor. Záběry z pořadu vyvolaly ve společnosti vzrušivou debatu o systému střídavé péče o dítě. A především o tom, kam až může zajít exekutor při výkonu práva nařízeného opakovaně soudem. Jaký mají názor na střídavou péči celebrity?

Zlata Adamovská (51)

792115:gallery:true:true

Herečka už takové starosti řešit nemusí, jelikož jsou její děti už dospělé. Kdyby však rozvod řešila dříve, nedokázala by si střídavou péči vůbec představit. Je zastánkyní toho, že malé děti by měly zůstat výhradně v péči matky. "Myslím si, že záleží na věku dítěte, malé dítě má být určitě s matkou. Když je dítě větší a má už svůj vlastní názor, mělo by se respektovat jeho přání, se kterým z rodičů by chtělo být. Já jsem ale toho názoru, že by dítě mělo mít jen jeden domov, pendlování mezi dvěma domovy určitě nepřichází v úvahu. To je pro dítě velmi stresující a náročné. Já si to u sebe vůbec neumím představit."

Monika Marešová (35)

Monika Marešová
Autor: Pavel Machan

Monika Marešová se společně s manželem Leošem Marešem v péči o syny Jakuba a Matěje pravidelně střídají. I když spolu nežijí, Mareš se se svými syny stýká, kdy chce. "Je to hrozně těžké říct, protože my s Leošem to máme jiné, v pohodě se dokážeme domluvit, nemáme tedy pevně danou péči. Obecně nejsem pro střídavou péči, děti v tom podle mě mají hokej, když jsou jeden týden u jednoho a pak u druhého z rodičů."

Simona Krainová (38)

Simona Krainová
Autor: Pavel Machan

Modelka je vdaná za podnikatele Karla Vágnera, se kterým má malého syna Maxe. Na svém místě si vůbec nedokáže představit, že by dítě musela vystavit střídavé péči v případě rozvodu. "Střídavá péče je hovadina. Dítě není věc a nemělo by se s ním takhle zacházet. Aby bylo jeden týden u jednoho z rodičů a pak se zase stěhovalo ke druhému rodiči. To si už zahrává s jeho psychikou. Dítě by mělo mít jeden domov. Pro to dítě je to pak hrozný zmatek a má v tom guláš, zvlášť když je malé. Ono pro něj je už samotné neštěstí, když se rodiče rozejdou. Jinak samozřejmě nemám nic proti tomu, aby jeden z rodičů dítě pravidelně navštěvoval nebo si jej bral na výlety atd."

Lucie Králová (29)

524864:gallery:true:true

Česká miss má s bývalým manželem Zdeňkem Kaufmannem malé syny Richarda a Roberta. Po dvou letech manželství se rozvedli a děti zůstaly v péči matky. Lucie však otci dovoluje pravidelné stýkání s dětmi, střídavou péči tak řešit nemusí. "Myslím, že vždy jde o individuální případ, nelze všechny posuzovat stejně a vždy by se měl brát ohled na věk dítěte, zda je dítě na to připraveno."

Agáta Hanychová (25)

Agáta Hanychová
Autor: Ladislav Křivan

Modelka čeká narození prvního potomka. Nastávající otec je její přítel a ragbista Mirek Dopita. O syna se budou starat společně, Hanychová už plánuje svatbu. "Určitě nejsem pro střídavou péči, když je dítě malé, od pěti let bych nebyla proti, kdyby si dítě občas otec bral, třeba jednou za 14 dní nebo na víkend, ale ne aby bylo dítě 14 dní jen u otce."

Marek Ztracený (26)

809636:gallery:true:true

Zpěvák se na roli otce teprve připravuje. Jeho bývalá přítelkyně Marcela Skřivánková zjistila těhotenství až po rozchodu. Marek se chce o své dítě za každou cenu postarat. Zpěvák tvrdí, že mu v tom bývalá přítelkyně bránit nebude. "Nejsem zásadně ani pro, ani proti střídavé péči. Myslím si, že ideální případ je samozřejmě, když dítě vychovávají oba rodiče společně. Nejhorší je, když svolí ke střídavé péči a jeden z rodičů toho druhého u dítěte pomlouvá. To má pak dítě zkreslené názory a vůbec je pak obětí komplotu rodičů. Když se ovšem rodiče na něčem rozumně domluví a vyhovuje to dítěti i jim oběma, proč ne?"

Roman Vojtek (39)

Roman Vojtek s manželkou Terezou a dcerou Editou
Autor: Jiří Hadač, reprofoto ČT a abl

Herec známý ze seriálu Vyprávěj má se svou manželkou Terezou dceru Editu. Žijí ve spokojeném manželství. "Popravdě na to nemám názor žádný. Mě se to naštěstí netýká a nikdy bych se do takové situace nechtěl dostat, ale myslím si, že je to těžké jak pro rodiče, tak i pro to dítě."

Ruda z Ostravy (34)

Michal Kavalčík
Autor: David Tesař

Známý bavič má čtyřletého syna s bývalou přítelkyní. O syna se po vzájemné dohodě starají, jak se jim to časově hodí. "V případě, že jsou to rozumní lidi a domluví se, tak je to v pořádku. Osobní zkušenost s tím nemám, my se o syna s bývalou přítelkyní staráme podle dohody. Vycházíme prostě si vstříc, takže syn netrpí. V případě Jirešové bych to svému dítěti nikdy neudělal."

Petr Vágner (33)

Herec a moderátor Petr Vágner
Autor: Petr Merta

Moderátor má s manželkou Gábinou tříletou dceru Lilianu a půlročního syna Samuela. Je šťastně ženatý a rád, že takovou situaci nemusí vůbec řešit. "Svému dítěti bych to nikdy neudělal, je to pro všechny rodiče ta nejhorší noční můra, co může být, a dojedou na to hlavně ty nebohé děti. Já to hodnotit nemůžu, ale z okolí svých kamarádů slyším na střídavou péči jen samé negativní názory."

A co na střídavou péči říkají politici?

Kateřina Klasnová (VV) – místopředsedkyně Poslanecké sněmovny: „Soud by měl individuálně řešit jednotlivé rodinné případy a hlavně se zajímat o to, co je v zájmu dítěte. U nás se, což je bohužel škoda, často ke střídavé péči nepřistupuje.“

855881:gallery:true:true

Josef Dobeš (VV) – ministr školství: „Střídavá péče má smysl pouze v tom případě, kdy se na ní dohodnou oba rodiče, jinak je to jen formalita. Musíme najít zájem dítěte a počítat s tím, že má vždy dva rodiče.“

855880:gallery:true:true

Jaromír Drábek (TOP 09) – ministr práce a sociálních věcí: „V principu souhlasím s rozšíření možnosti využít střídavou péči, nicméně při zachování individuálního přístupu k jednotlivým případům a také bez omezení práva dítěte svobodně vyjádřit vlastní přání. Je to otázka velmi citlivá a vyžaduje si pečlivou přípravu legislativní úpravy. Novela zákona v předloženém znění by tedy podle mého názoru měla být dopracována, resp. přepracována v některých pasážích, aby všechny požadované parametry splňovala.“

855882:gallery:true:true

Kristýna Kočí (VV) - předsedkyně poslaneckého klubu VV: „Souhlasím se střídavou péčí, ale musí se pozorně posuzovat případ od případu. Pro dítě je to výhodné, pokud souhlasí oba rodiče. Dítě však nesmí být prostředkem, kterým by si rodiče prosazovali své zájmy. Znám mnoho případů, kde střídavá péče bez problému funguje. Ideální je, když dítě nemusí měnit vůbec prostředí a rodiče po čtrnácti dnech střídají v původním bytě. Ne vždy to ale samozřejmě jde. Pokud ne, tak by dítě určitě nemělo měnit školu.“

855883:gallery:true:true