Známý porotce ze StarDance, taneční mistr Zdeněk Chlopčík (44), dlouhých patnáct let neviděl své dítě. Důvod? Jeho bývalá manželka mu znemožnila, aby se vídal s malou dcerkou Andreou. "Když jsem se jí pokusil navštívit v Sokolově ve škole, její učitelka mi řekla, že si matka nepřeje, abych se s ní viděl," popisoval své trápení se slzami v očích ve 13. komnatě na ČT Chlopčík.

Sám přiznává, že celý příběh začal jeho nevěrou. I když byl krátce ženatý a čerstvý táta Andrey, svodům svých kolegyň nedokázal odolat. Netrvalo dlouho a jeho žena se vše dozvěděla. Okamžitě požádala o rozvod a s dcerou se odstěhovala do Sokolova. Rychle si našla nového partnera, se kterým za čas čekala rodinu.

Těsně před porodem byla malá Andrea asi měsíc u otce. Později se však Zdeněk a jeho bývalá žena již nedokázali na styku dcery s otcem dohodnout. Drobné problémy mezi manželi se začaly stupňovat, až vyústily v tahanice o dcerku. Nakonec vše skončilo u soudu a Andrea musela podstoupit psychologická vyšetření.

Tanečník se nakonec rozhodl, že nebude tehdy pětiletou Andreu vystavovat dalším stresům. "Chtěl jsem počkat na to, až se situace zklidní," říká smutným hlasem tanečník. Ale kdyby tušil, že svou dceru dlouhých patnáct let neuvidí, asi by se tehdy zachoval jinak. Celou dobu se ji pokoušel kontaktovat, vždy si nějakým způsobem sehnal číslo mobilu nebo mail, ale Andrea nikdy nereagovala.

Až v době svých dvacátých narozenin mu poděkovala za přání. Postupně si vyměnili pár mailů a domluvili si setkání. "Byl jsem z toho hodně nervózní. Nevěděl jsem, jestli ji můžu obejmout nebo dát pusu, ale nakonec vše dopadlo skvěle a spřátelili jsme se. Teď se velmi často scházíme a Andrejka jezdí také k nám domu, kde má nové sourozence," usmívá se Chlopčík, který si na parketě našel svou druhou manželku Brigitu, s níž má syna Samuela (5) a dceru Viktorii (2).

Fotogalerie
11 fotografií

Tento příběh dopadl nakonec dobře. Případů, kdy se jeden z rodičů rozhodne vzít dítě jako rukojmí, díky němuž může "trestat" druhého z partnerů, je však mnohem víc. Částečně má tomuto problému čelit institut střídavé péče o dítě. V takovém případu je soudně nařízeno, že ve starostlivosti o potomka, se budou partneři pravidelně střídat.

Ani toto rozhodnutí však nemusí dopadnout ideálně. Obzvláště v případě, když si jeden z rodičů usmyslí rozhodnutí soudu nerespektovat. Druhý z nich má v takovém případě povinnost informovat o neplnění nařízení soudu soudního zřízence.
To byl případ i děsivé scény z pořadu Tv Prima Soukromá dramata.

Soud herečce nařídil střídavou péči. Ona je ale opakovaně ignorovala. Höppner tak musel přijít se soudním zřízencem a následující šokující záběry pohnuly s každým, kdo je viděl.

"Já nevim, co mám dělat, prosím, prosím, prosím,“ snažila se zoufalá Sofie upoutat pozornost znesvářených rodičů. A tím nejdramatičtějším způsobem znovu připomněla, že spory rozpadnuvších se párů o děti stále nedokáží rozhodnout ani sebespravedlivější soudní rozhodnutí.