Neckář tam s režisérem Jiřím Menzelem a herečkou Jitkou Zelenohorskou zastupoval snímek Ostře sledované vlaky. Zodpovědět dotazy novinářů ovšem dělalo výpravčímu Hermovi obrovské problémy. Často trvalo i dvě minuty, než si vzpomněl na slovíčko.

Lepší už to nebude nikdy

Po jeho odpovědích bylo chvíli nepříjemné ticho, protože všechny přítomné zjevně nemile překvapil jeho slovní projev, svědčící o zhoršujícím se zdravotním stavu. "Lepší už to nebude nikdy, maximálně horší," konstatoval Neckář, kterému se prý nejlépe zpívá. "Texty znám léta nazpaměť, a tak se mi slova, na rozdíl od mluvených, rychle vybavují. Také mi hodně pomáhá rytmus a melodie," svěřil se Neckář s tím, že hodně záleží i na tom, jestli je unavený.

"To jde potom vůbec všechno hůř," říká. Důležitá je podle něho i psychika a tu mu poslední dobou hodně narušil zdravotní stav jeho ženy, která musí třikrát do týdne jezdit sanitkou na dialýzu a v domácnosti už nezastane prakticky nic. "Já se ale nevzdávám a snažím se manželce pomáhat a dál pracovat," byla poslední slova, která Blesku pár hodin před převozem do nemocnice Neckář řekl.

Na zpěvákovi se zřejmě podepsala únava. Protože jak sdělil jeho bratr Jan, z Brna vrátil až ve tři ráno ve čtvrtek. A právě v ten den, krátce po poledni, mu jeho syn Vašek musel zavolat záchranku. Neckáře pro podezření na mozkovou příchodu okamžitě převezla do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí. „U táty tohle brnění nemůžeme podceňovat. Co kdyby to náhodou byla zase mrtvička, to jde o vteřiny,“ vysvětlil Neckářův syn.

Fotogalerie
2 fotografie