„Nevyhovuje mi spěch a tlak, který nyní panuje při natáčení,“ přiznal Blesku Dvořák s tím, že ani slušné honoráře mu za ten shon nestojí.

„Dobrá věc nevznikne ze dne na den, ta potřebuje čas,“ dodal herec. „A o peníze mi nejde, stejně bych žádné neviděl,“ dodal se smíchem Dvořák, který prozradil, že kasu doma drží manželka.

Smích povážlivě mizí

Dvořák, kterého znají diváci z televizních seriálů Nemocnice na kraji města, Rozpaky kuchaře Svatopluka a ze stovky dalších projektů a filmů pro děti i dospělé, se prý nechce tlaku podřizovat. Oč méně herce lákají momentální televizní nabídky, o to víc se věnuje divadlu. Zatím poslední premiérou byl před několika dny Chudák Harpagon.

„Je to už tři sta let, co ho pan Molière napsal. Mnohé se změnilo, ale lakomec stále zůstává lakomcem a blbec blbcem. Jen smíchu povážlivě ubylo,“ míní Dvořák. Chce to napravit a dává zabrat bránicím diváků nejrůznějšími narážkami na současnost. „Zapomněl jsem pin,“ běduje například Dvořákův Harpagon nad zavřenou truhlou s penězi.

Fotogalerie
10 fotografií

Kolem peněz se všechno točí

„Chci hru odlehčit. Na téma peníze se nelehce hovoří. Jen ti, kdo jich mají dostatek, tvrdí, že jim jsou prachy lhostejné. Jinak se kolem nich všechno točí,“ říká Dvořák. Doma prý drží kasu manželka Jája. „

Když jsem si ji nabrnkl, chtěl jsem, aby mě zbavila starostí s penězi. To mi vyšlo, stala se rodinnou pokladnou a už jsem žádné prachy od té doby neviděl. Teď doma stojím frontu a čekám, jestli z Jáji něco vypadne,“ směje se Dvořák. Necelé dva roky před sedmdesátkou dělí herec čas mezi divadlo a tenis. „Jsem na kurtu i pětkrát do týdne. Hrozně mě to baví, načerpávám tam energii stejně jako na jevišti,“ přiznává.