O tom, že rakovinou prsu onemocněla Naďa Urbánková, se vědělo už před její operací. Lékaři jí museli odebrat obě prsa. Anna K. čekala s informací tři měsíce. To už měla po několika chemoterapiích, vypadaly jí vlasy a ze začátku to maskovala parukou.

Martinová podchytila rakovinu včas

Věře Martinové lékaři diagnostikovali rakovinu prsu loni na konci jara. Pro Blesk a své fanoušky o tom promluvila až ve chvíli, kdy měla to nejhorší za sebou. „V červnu přišla rána v podobě nevítaného hosta. Byla mi diagnostikována rakovina prsu. Naštěstí velmi časně. Následovala operace. Pak víc než měsíc rekonvalescence a šest týdnů ozařování. Díky tomu, že jsem přišla opravdu včas, jsem ale nemusela podstoupit chemoterapii,“ napsala na svoji fanouškovskou stránku.

I její posluchači byli udiveni, proč to tak dlouho držela v tajnosti. „Nejsem, natolik mě už snad znáte, člověk, který by své problémy probíral s širokou veřejností. Přetahovala jsem se s tou zlou »tetkou« od jara do podzimu sama, s pomocí rodiny a pár přátel,“ vysvětlovala. Nyní promluvila jen proto, aby apelovala na včasnou prevenci. „Na mém příkladu vidíte, že se to opravdu vyplatí,“ napsala fanouškům.

Kvůli prevenci otevřeně hovoří o své rakovině i Naďa Urbánková. Anna K. se do boje se zákeřnou nemocí zapojila nejvíce, a to mrazivou kampaní Chceš žít jako já. „Přišlo mi hodně reakcí, ale největší radost mi udělal mail s jediným slovem Děkuji od ženy, která díky kampani zachytila rakovinu v počátečním stadiu,“ svěřila Blesku Anna. S rakovinou prsu se musely v loňském roce poprat i tenistka Martina Navrátilová a herečka Lenka Termerová.

Fotogalerie
1 fotografie

I ony se popraly se zákeřnou chorobou

Martině Navrátilové objevili doktoři bulku v prsu loni v únoru. Byla jí předepsána šestitýdenní léčba ozařováním. Měla štěstí, už v červnu oznámila, že se boj s nemocí podařilo zvládnout. Léčba tak trvala jen pět měsíců.

Lence Termerové sdělili lékaři závažnou diagnózu předloni v dubnu. Nasadili jí hormonální terapii, aby se nádor zmenšil, a musela absolvovat velmi dlouhou sérii radioterapií. Léčila se přes rok.

Naďa Urbánková měla rakovinu prsu v pokročilém stadiu. Lékaři jí museli předloni v červenci odoperovat obě prsa. Pak přišlo osm chemoterapií a osmadvacet ozařování. Léčila se osm měsíců.

Anna K. si objevila bulku v prsu, ale k léka ři šla pozdě. Od předloňského podzimu jí bylo předepsáno osm chemoterapií, poté jí lékaři odejmuli část tkáně z prsu a následovala série ozařování. Léčila se tři čtvrtě roku.