791690:gallery:true:trueMilena Vostřáková (76) Hlasatelka 1957-1970 a 1990-1993

Nyní je jedna z legend hlasatelského řemesla v důchodu. „Stále však ještě občas uvádím módní přehlídky a mojí největší aktivitou je pořad Hlasatelky v akci. S kolegyněmi Marií Tomsovou a Saskií Burešovou máme zájezdový pořad, kde na profesní i soukromou minulost vzpomínáme.“ Konkurz udělala v roce 1957, v roce 1970 musela z obrazovky z politických důvodů odejít a vrátila se až v roce 1990. Ale jen na pár let. „Pak jsem odešla sama. Říkala jsem si, že je tu spousta mladých hlasatelek a já nebudu čekat na to, až mi někdo řekne děkujeme, odejděte. Tak jsem přemýšlela, jak to udělat, až se mi naskytla lukrativní nabídka na reklamu. Přijala jsem to a z televize odešla. V té době totiž televizní hlasatelé žádnou reklamu dělat nesměli.“ Hlasatelky na dnešních televizích Mileně Vostřákové nechybí. „Hlasatelka dělala funkci průvodkyně večera, což je podle mě při dnešní nepřeberné nabídce programů zbytečné,“ říká.

791686:gallery:true:trueMarta Skarlandtová (62) Hlasatelka 1965-1994

Téměř třicet let vítala diváky u obrazovek, a ti ji milovali. V roce 1994 podala v televizi jako hlasatelka výpověď a do roku 2000 se autorsky věnovala Nedělnímu ránu. Když pořad zrušili, nechala se slyšet, že do televize už nikdy víc nevkročí. Její bratr, ředitel Divadla Ungelt Milan Hein (64), však Blesk magazínu přece jen něco prozradil: „Marta se věnuje tomu, co vystudovala - jazykům. Pro Divadlo Ungelt přeložila několik divadelních her z angličtiny a píše pro Martu Kubišovou texty.“

791693:gallery:true:trueAlexandr Hemala (58) Hlasatel 1973-2005

Poslední hlasatel, který se s diváky u obrazovek rozloučil za všechny, byl Alexandr Hemala. „Byl jsem rád, že ta silvestrovská služba padla na mě. Dost lidí mi dodnes říká, že jim chybíme. Ale nerad bych, aby to vyznělo, že si stěžuju. Prostě takový je život. Po roce 2005 jsem nastoupil na místo režiséra denního vysílání, s Milošem Frýbou jsme tak byli kolegové až do roku 2008.“ Jen práce pro televizi Alexandra Hemalu neživí. „Mám spoustu aktivit, často moderuji společenské tance a poté, co jsem se protančil podzimem se StarDance občas dostanu i nabídku na nějaké taneční vystoupení se svojí partnerkou Jitkou.“ Málokdo by odhadl, že je Saša Hemala už dvojnásobným dědečkem. Nejstarší dcera už má dva syny, syn a mladší dcera ještě děti nemají.

791689:gallery:true:trueJiří Ptáčník (62) Hlasatel 1976-1981 a 1990-2005

S přestávkami byl Jiří Ptáčník v televizi zaměstnaný skoro dvacet let. „Můj život, to jsou samé dvacetiletky. 20 let jsem byl v televizi, 20 let jsem hrál divadlo v Kolíně a 20 let jsem v rozhlase.“ Po zrušení hlasatelů v ČT zůstal jako tzv. voice over, hlas mimo obraz, hraje divadlo a dabuje. „Nakonec jsem se nechal zaměstnat jako hlasatel na stanici Český rozhlas Praha a od února je ze mě důchodce. S prací ale rozhodně nepraštím.“ Jeho tvář lidé pořád poznávají. „Občas mi lidé na ulici nebo v obchodech říkají, že mě »odněkud znají«. Třeba jeden pán mi nabídl tři možnosti, ale netrefil se ani jednou. Najednou se chytil za hlavu: Jasně, my jsme spolu seděli v kriminále… Byl zase vedle, tam jsem se opravdu ještě nepodíval.“

791696:gallery:true:trueMarie Retková (54) Hlasatelka 1977-2005

„Jako hlasatelka jsem začínala 29. 8.1977 a končila jsem v roce 2005. V televizi jsem pak načítala pozvánky k pořadům a ještě přibyl pořad týdenní magazín pro seniory Barvy života, který dělám dodnes,“ popisuje svou práci Marie Retková. „Práci hlasatelky jsem dělala ráda. Když ještě nebyla čtecí zařízení, text jsme se museli naučit nazpaměť a dát si jej do svého vlastního způsobu řeči. Když začala technika zasahovat čím dál více, museli jsme dočíst text přesně na vteřinu,“ dodává. Hlasatelka se letos stane babičkou v podstatě podruhé. „Prvně jsem se stala nezaslouženou babičkou už v 39 letech, kdy porodila manželova dcera. Mojí první vnučce už tedy bude 15 let! Pravou babičkou se stanu až letos. Mladší dcera čeká miminko.“

Marie Tomsová

Autor: Profimedia.cz Marie Tomsová (58) Hlasatelka 1977-1996

Jako odstřižená od pupeční šňůry si připadala Marie Tomsová, když po dvaceti letech opustila post hlasatelky. „Byla jediná televize. Pro leckoho osamělého jediná živá bytost v jeho obýváku a spojení se světem. Na tu práci jsem byla zvyklá a dělala jsem ji od svých šestadvaceti let.“ Konkurz jsem vyhrála v roce 1976, ale na svou první službu nastoupila 10. 10. 1977. „Můj tatínek měl narozeniny, naši si vzali na ten den dovolenou, koupili si láhev vína a celé dopoledne poctivě sledovali celé vysílání. A přes obrazovku mi připili na zdraví.“ Kariéru hlasatelky skončila kvůli výchově dětí, které si pořídila až na prahu čtyřicítky. „Mým dvěma synům je teď 20 a 21 let.“ Poté moderovala v rádiu a dabovala dokumentární filmy. „Hlasem se živím ráda, je to krásná práce. Člověk se navíc nemusí líčit, česat, oblékat...“

791698:gallery:true:trueAnna Wetlinská (57) Hlasatelka 1981-2000

Jedna z nejkrásnějších hlasatelek se několikrát představila i jako herečka - naposledy ve Švankmajerových Spiklencích slasti. V Čechách už ji ale nepotkáte. V devadesátých letech se provdala za bohatého manažera, bývalého generálního ředitele vydavatelství Ringier, a odjela s ním do Švýcarska, kde žije dodnes. Společně s manželem úspěšně obchoduje s vínem a její nadace Via Unica například pomohla financovat vydání kompletního díla Sigmunda Freuda.

791694:gallery:true:trueHana Heřmánková (47) Hlasatelka 1982-1995

Bývalá televizní hlasatelka se dnes spolu se svým manželem Karlem Heřmánkem stará o chod Divadla Bez zábradlí. Pracovala jako moderátorka pořadů pro ženy na Frekvenci 1 a televizní moderátorku si dokonce i zahrála ve detektivním filmu Holčičky na život a na smrt (1996). S manželem mají tři syny. Mužskou přesilu bere v domácnosti jako klad. „Jsem doma za tu nejkřehčí. Synové mi pomáhají, nic netahám, nešroubuji žárovky. Všichni slyší na žádost o pomoc,“ řekla nedávno Blesku.

791687:gallery:true:trueStanislava Lekešová (54) Hlasatelka 1985-1998

 

„Konkurz jsem vyhrála v roce 1984 společně s Karlem Voříškem.“ Vystudovaná právnička se po odchodu z hlasatelny k justici nevrátila. „Začala jsem moderovat pořad Sama doma, kde jsem doteď, a jinak jsem byla vždycky v rozhlase. Ať už to bylo rádio City, Frekvence 1 nebo Český rozhlas.“ Na práci televizní hlasatelky vzpomíná ráda a s nostalgií. „Myslím si, že kdyby se vymyslel nový koncept, mohly by zase fungovat,“ říká maminka syna (30) a dcery (15).

791695:gallery:true:trueRoman Víšek-Kristän (40) Hlasatel 1988-1998

Hlasem se Roman Víšek živí i dnes - kromě domovské stanice ČRo2 se věnuje dabingu a moderování komerčních akcí. „Upřímně, nic z toho, co dělám, není tak dobře placené jako moderování. Když chci dělat věci, které tolik nevydělávají, musím občas udělat zase to, co je vydělá.“ Na léta v hlasatelně dodnes vzpomíná jako na nejlepší práci svého života. „Skvělá parta a žádné ostré lokty. Byla tam taková sranda, že jsem se těšil do práce, protože jsem věděl, že po desetihodinové službě mě bude bolet břicho od smíchu. Lidé nás měli rádi, dokonce se o nás vyprávěly vtipy. Sedí Wetlinská s Víškem v kriminále, a když je po dvaceti letech propustí, říká Anička Romanovi: Večer mi zavolej, ať si to dopovíme.“ Velkým koníčkem Romana Víška je jóga a v Čechách zatím nepříliš známá technika relaxace jóganidra.

791683:gallery:true:trueKateřina Lojdová (49) Hlasatelka 1989-1992

Bývalá herečka, hlasatelka, poslankyně, politička, keramička, šéfredaktorka… to všechno jsou profese, které vykonávala Kateřina Lojdová, která dnes obchoduje s realitami. Osudové bylo její setkání s Michelem Fleischmannem (58), dnešním prezidentem stanic Evropa 2 a Frekvence 1. Svatba byla dva roky po jejich seznámení a v roce 2000 se jim narodila dvojčata Max a Klára.

791682:gallery:true:trueBrigita Zlámalová (39) Hlasatelka 1990-1996

Před kamerou byla od dětství jako doma, hrála v pohádkách a filmech, ale vysněnou DAMU studovat nakonec nešla. V 19 letech otěhotněla a dcera Natálka tak překazila všechny její další plány s herectvím. Konkurz na hlasatelku si tehdy doslova vymodlila a byla přijata. V roce 1996 přešla do televize Premiéra (předchůdce Primy) a poté do rozhlasu. Dnes žije v Hollywoodu, kam se před pár lety vdala, a před nedávnem se jí narodilo miminko.

791692:gallery:true:trueViola Ottová (42) Hlasatelka 1991-1997 a 2000-2005

Startovní čárou bylo pro Violu Ottovou finále první soutěže Miss, která se v roce 1989 pořádala v Československu. Pak vyhrála konkurz na hlasatelku a začala se objevovat na obrazovce pravidelně. Poté, co skončila jako hlasatelka, pracovala v časopise a zahrála si v seriálu Ošklivka Katka. „Teď jsem si vybrala zase úplně jinou oblast, chtěla bych se věnovat produkci, pořádat koncerty a kulturní akce.“ Viola je vdaná a má dvě dcery, Johanku (17) a Apolenu (9).

791691:gallery:true:trueMartina Vrbová (39) 3 Hlasatelka 1993-2005

K profesi hlasatelky se dostala přes inzerát na nástěnce konzervatoře. „Do konkurzu se tehdy přihlásilo 70 lidí a vybrali mě. Práce hlasatelů měla velkou prestiž a ten plat také nebyl k zahození.“ Když byl post hlasatelů zrušený, už nějakou dobu uváděla pořad Sama doma. „Přímý přenos je vždycky adrenalin, opravdu náročný na soustředění, a nic necvičí moderátora tak jako živé vysílání.“ Martina Vrbová je vdaná za reportéra Jiřího Hynka, se kterým má roční dceru.

791685:gallery:true:trueIveta Kováčová (47) Hlasatelka 1998-2005

„V mém životě se od konce hlasatelek stala spousta věcí. Dva roky jsem ještě uváděla na ČT24 pořad Před půlnocí, ale pak jsem dva roky usilovně hledala práci. Pracovala jsem v call centru, dělala jsem kdeco.“ Dnes už Iveta Kováčová opět práci má. „Učím na konzervatoři zpěv a píšu do několika časopisů.“ Změny nastaly i v soukromém životě. „Rozchody přece patří k životu. Jeden dlouholetý vztah skončil a teď nový začal. Mám dojem, že se vznáším.“

791688:gallery:true:truePetr Lesák (37) Hlasatel 1999-2005

I Petr Lesák je věrný médiím, ale spíš než před kamerou zůstává na druhé straně. „To víte, na stárnoucího bývalého hlasatele už není pěkné koukání (směje se). Věnuji se produkci televizních pořadů.“ Ve volnu sází na aktivní odpočinek. „Oblíbil jsem si trampolíny a spinning a jednou do roka si zaletím do Austrálie. Praktikuji to tak již desátým rokem, když v Česku udeří mráz.“

791684:gallery:true:trueKlára Doležalová (37) Hlasatelka 1998-2005

Mnozí si ji vybaví jako půvabnou kolegyni Marka Ebena v soutěži O poklad Anežky České, ale dlouhých 7 let působila i jako hlasatelka. „Asi tři měsíce před tím, než hlasatelé skončili, přišla nabídka od konkurence, tak jsem to vzala. Dva roky jsem uváděla pořad Snídaně s Novou.“ Snídaňovou kariéru pak přerušilo těhotenství. „Na druhé miminko jsem dlouho čekala, takže jsem si to všechno chtěla vychutnat a na rok jsem z obrazovek úplně zmizela.“ Dnes Klára natáčí reportáže pro pořad Rady ptáka Loskutáka, několikrát do měsíce moderuje firemní či společenské akce a připravuje další desku pro děti. Nad prací ale jednoznačně vítězí děti. „Natálce je 8 a Mia má teprve 16 měsíců, maximálně se věnuji rodině.“