Na rozdíl od chystaných čipů se hodinky nemusí umisťovat pod kůži, ale stačí je jen nasadit na ruku. „To je mi sympatické,“ říká Gott, který by nerad, aby jeho dcerkám zasahoval někdo do těla.

Gott s manželkou Ivanou už před časem vedl sáhodlouhý rozhovor, zda lokalizovat dcerky pro případ, že by se rodičům ztratily z očí. „Velmi vážně jsme o tom uvažovali a dohodli jsme se, že teď, pokud jsou holky ještě malé a nechodí nikam samy, je to předčasné. Ale později se nám zdá čip šikovný,“ řekl Blesku Gott.

Fotogalerie
1 fotografie

Slavíka s manželkou na tento nápad přivedla tragická ztráta Aničky Janatkové, která zmizela v pražské Troji naprosto beze stopy před osmdesáti třemi dny. Kdyby měla čip, měla by policie alespoň nějakou šanci. Hodinky dají okamžitě signál matce nebo otci esemeskou, když se jejich dítě ocitne mimo předem vyhrazený prostor. Když se dítě ztratí, tak je možné ho pomocí hodinek vyhledat.

Gott s manželkou velmi bedlivě sleduje příběh nezvěstné Aničky. „To je jasné, vždyť máme taky děti. Člověk by měl, myslím rodič, dělat všechno pro to, aby své dítě neztratil z dosahu. Ani na minutu. Proto nás hodinky s čipem zaujaly,“ dodal zpěvák.

Co umí hlídací hodinky?

Hodinky na ochranu dětí pocházejí z Velké Británie, kde je 140 000 dětí každoročně evidováno jako nezvěstných. Jsou první GPS lokátor na světě určený výhradně k monitorování dětí. Jediné, co je k určení přesné polohy dítěte potřeba, je mobilní telefon nebo počítač.

Lokátor v podobě digitálních hodinek nelze deaktivovat ani sundat bez vědomí rodičů. Pokud k tomu dojde, je okamžitě do jejich telefonu nebo e-mailu vysláno varování s přesným umístěním dítěte. Další funkcí je možnost nastavení tzv. Bezpečné zóny. Vyskytne-li se dítě mimo tuto zónu, opět přijde SMS, nebo e-mail. V hodinkách je umístěna miniaturní SIM karta s tarifem funkčním po celé Evropě.