S Frýbou jezdil Hybš 30 let s kapelou po republice. „Byl to chytrý, pohodový chlap. Je ho velká škoda. Vypadal jako morous, ale uměl si dělat ze života velkou srandu,“ posteskl si Hybš, který se s Frýbou za třicet let společné práce poznal dokonale.

Kapelník také předvídal zlou autonehodu, kterou Miloš v 90. letech prodělal a která ho poznamenala na zbytek života. „Nelíbilo se mi, jak za volantem spěchal. Kolikrát jsem mu říkal, když budeš jezdit takhle rychle, rozbiješ si hubu,“ zavzpomínal Hybš.

Doplatil na agresivní styl jízdy

Frýba si jel na pražský Černý Most pro cigarety a noviny. V zatáčce chtěl ještě předjet jedno auto, ale nezvládl řízení a skončil na sloupu. Chodil několik let o berlích a nohy mu už nikdy pořádně nesloužily.

„Ta nehoda ho poznamenala a potom to už šlo všechno z kopce. Kdyby mě poslechl, jezdil opatrně a nenaboural, kdo ví... Mohl dnes žít," míní Hybš, který byl zřejmě jediný kapelník na světě s konferenciérem vánočních koncertů o berlích. „Věděl jsem, že ho nemůžu nechat sedět doma, tak jsme mu dali na pódium stolek a židli a on si tam sedl ještě před rozsvícením sálu,“ dodal Hybš.

Kolegové s úctou vzpomínají

Taky moderátor Saša Hemala (59) na zesnulého nezapomene. „Co umím, to jsem se naučil od Miloše. Ukázal mi, jak bavit lidi,“ svěřil se Hemala. I bývalá hlasatelka Marie Tomsová má na Frýbu krásné vzpomínky: „Měl úžasný smysl pro humor a smál se upřímným nakažlivým smíchem.“

Zahájil barvu v ČT

Miloš Frýba (†65) se vyučil elektromechanikem, vystudoval gymnázium a v roce 1968, ve 23 letech, nastoupil do tehdejší Československé televize jako elektroefektář. Hlasatelem se stal po konkurzu na přelomu roku 1971 a 72. Byl prvním mužem mezi programovými hlasateli, navíc zahajoval pravidelné barevné vysílání. V roce 1990 opustil hlasatelský post a ujal se televizní režie. Podlehl druhé mozkové mrtvici 30. prosince 2010. Měl dceru, syna a několik vnoučat.

V lednu slavili Frýbestr

O někdejší popularitě Miloše Frýby svědčí i fakt, že recesistická skupina z pražských Dejvic složila o hlasateli několik písní a dodnes slaví v den svátku Miloše – 25. ledna – Frýbestr. Skupina Orlík zase pojmenovala jednu ze svých desek Miloš Frýba For President.

Fotogalerie
3 fotografie