„Když mi umřela maminka, v ten den jsem měl koncert v Německu. Když mi umřel táta, musel jsem rozdávat úsměvy v Lucerně. Teď musím vystoupit v přímém přenosu na Slavíkovi a ty pocity jsou totožné,“ řekl Blesku před sobotním slavnostním galavečerem smutně Gott.

Ossi, programový ředitel jedné z nejslavnějších nahrávacích firem světa Polydor, zemřel ve svém sídle poblíž Curychu nečekaně. „Dlouho byl nemocný a teď šel ze schodů, spadl a na místě byl mrtev,“ svěřil Gott. Bolestnou zprávu mu zavolala Drechslerova manželka Uli. „V tu chvíli mi projel hlavou film vzpomínek, jak si mě Ossi našel v Bratislavě, jak jsem díky němu vydal v Německu svůj první singl. A byl to on, kdo mi vymyslel přezdívku Zlatý hlas z Prahy,“ říká Gott.

Na Slavíkovi chtěl Mistr vystoupit pro něj

V roce 1966 Drechsler přijel na Bratislavskou lyru, kde Gott soutěžil s písničkou Pošli to dál. „Ossi okamžitě začal vyjednávat se Supraphonem. Vyšlo to. Píseň Pošli to dál byla v němčině natočena a začalo se jednat, co bude na straně B, to byla vždycky taková vata. Singl se kupoval kvůli straně A. V té době byl na celém světě populární film Doktor Živago s takovou krásnou melodií, kterou ještě nikdo nenazpíval. Drechsler mi řekl, ať ji nazpívám na tu stranu B,“ popisuje Gott.

Singlu se během pár dnů v Německu prodalo přes milion a Gotta vynesl na přední příčky hitparád. „A Němci mě začali brát za svého. Prostě za moji německou kariéru může Ossi a já teď chci na Slavíkovi vystoupit pro něj. Rok co rok se zajímal, jak se mi v této anketě daří. Rád bych ho na kameru zmínil. Nikdo ho ale nezná a nikoho by nezajímal,“ dodal smutně Gott, když si včera chystal několik verzí děkovné »slavičí« řeči.

Zlatého Slavíka Gott nakonec samozřejmě vyhrál. Pro cenu si tak šel ale s bolavou tíží na duši - ztratil věrného přítele. Při děkovné řeči dostál svému názoru a o Ossim nepadlo ani slovo.

Fotogalerie
8 fotografií