Fotografka Zuzana Mináčová zkolabovala v předsálí kavárny Platýz. Ve vydýchaném prostředí krátce pozbyla vědomí. Záchranku jí okamžitě přivolal Miroslav Donutil, který měl na vernisáži úvodní slovo. Všechny přítomné její kolaps naprosto šokoval.

"Doufám, že mě přivezete zase na zpět, řekla devětasedmdesátiletá Mináčová lékařům záchranné služby, kteří vzápětí přijeli.

Herec Miroslav Donutil, který na vernisáži promluvil, krátce po desáté hodině informoval, že Mináčová je v pořádku. "Tlak má dobrý a chce zpátky na vernisáž," řekl po telefonátu se synem Mináčové Matějem. Podle všeho však bude muset v nemocnici zůstat do čtvrtka.

V kavárně fotografka od středy představuje průřez svou tvorbou. Vystavuje výtvarné fotografie krajin a také stylizované portréty českých hereček. Jsou mezi nimi Květa Fialová, Marie Drahokoupilová, Olga Schoberová a Magda Vášáryová. K vidění jsou však i zátiší z židovského města.

Život jí zachránil Schindlerův seznam

Zuzana Mináčová patří k významným osobnostem slovenské i české fotografie. Narodila se v roce 1931 v Bratislavě, jako třináctiletá se ocitla v koncentračním táboře v Osvětimi, odkud se zachránila díky takzvanému Schindlerovu seznamu. Je představitelkou nové vlny slovenských tvůrců, která koncem 60. let rozšířila možnosti fotografického výrazu konceptuálně pojatými cykly, časovými a pohybovými sekvencemi či speciálními technickými finesami.

Mináčová vystudovala fotografii na střední umělecké škole v Bratislavě a léta tam pracovala jako fotografka filmových ateliérů. Své snímky hojně vystavovala v zahraničí. V roce 1993 v reakci na rozdělení Československa přesídlila do Prahy. Podílí se na filmech svého syna režiséra Mateje Mináče a přes čtyřicet let fotografuje na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Fotogalerie
4 fotografie