Humorista Miloslav Švandrlík zemřel přesně před rokem – 26. října 2009. Dvojhrob na lesním hřbitově v Kutné Hoře nechal vybudovat krátce před smrtí své ženy Evinky v roce 1992 na místě, které si sama vybrala. Dnes leží vedle ní.

To, kde je pochovaný, ví ale jen pár zasvěcených. Spisovatelův hrob totiž vypadá tak, jako by se o něj už dlouho vůbec nikdo nestaral! Je zapadaný listím, jsou na něm uschlé květiny a na náhrobku není vytesáno vůbec žádné jméno!

Neúcta od pozůstalých

„Chodím sem často, protože tady mám pochované rodiče. Kdykoliv procházím kolem hrobu pana Švandrlíka, je mi do pláče. Často si vzpomenu, jak sem jezdil dávat květiny na hrob své ženy,“ řekla včera Blesku Iva Němcová (69) z Kutné Hory. Hrob byl podle ní dokonce ještě nedávno úplně odkrytý a náhrobní desky se válely opodál.

„Kdybych tady nezametla listí a nezapálila alespoň svíčku, nikdo by si snad ani nevzpomněl. Ani jméno tady nemá. Od pozůstalých to není nic jiného než neúcta,“ dodala žena. Od údržby hrobu dává ruce pryč i hřbitovní správa. O hrob se prý stará Švandrlíkova přítelkyně, která ihned po pohřbu zaplatila pronájem na dalších