Legendární Žena za pultem po mnoha letech prozradila, co stojí za vzájemnou nevraživostí s její kdysi nejlepší kamarádkou. Jablkem sváru dvou významných hereček je chlap! Jirásková se zapletla se životní láskou Švorcové, hercem Jiřím Valou (†76).

„Když mi přebrala Jirku, tak se pak to přátelství jaksi vytratilo,“ přiznala v knize »Jiřina Švorcová osobně«. Rukopis knihy se Blesku podařilo získat ještě před vydáním. Do vytahování letité záležitosti se ale Jiřině Jiráskové vůbec nechtělo. „Ona s ním chodila dřív a já potom, to se v životě stává,“ řekla Blesku Jirásková.

Nejdřív kamarádka, potom chlap

Jirásková Švorcové prý už od začátku jejich přátelství házela klacky pod nohy. Na konzervatoři, kde se obě dámy seznámily, jí už tehdy Jirásková přebrala její nejlepší kamarádku Jitku.

Při angažmá ve vinohradském divadle se příběh opakoval, ale ten, o koho stála Jirásková, byl životní láskou Švorcové, herec Jiří Vala. „Když se to dozvěděl Jiřinin manžel Pleskot, přišel do vinohradského divadla a tam Valu zmlátil,“ popisuje Švorcová, jak se o jejich románku dozvěděla. Přesto Valu, který chodil s Jiráskovou a mnohými dalšími, celých osm let, během kterých se neustále rozcházeli a scházeli, milovala.

O několik let později vrazila Jirásková Švorcové další kudlu do zad. Začátkem ledna 1990 iniciovala s Petrem Haničincem jménem Občanského fóra ve vinohradském divadle schůzi herců, na které veřejně pranýřovali Švorcovou. A pod pohrůžkou stávky ji donutili z divadla po čtyřiceti letech odejít. Přesto k Jiřině prý necítí žádnou zášť.

„Náš fatální vztah se nedá definovat mám ráda – nemám ráda, protože jsme na sebe byly už od školy nějak navázané a nemohly jsme se jedna od druhé odtrhnout. Sice je o pár let mladší nežli já, ale byla od samého začátku velmi suverénní, což jí vydrželo až do konce života,“ zhodnotila Švorcová.

Jiřina Švorcová otevřeně o Jiřině Jiráskové

Jak jste se dozvěděla, že Jiří Vala chodí s vaší kamarádkou Jiřinou?

Jak už to tak bývá, vědělo to celé divadlo, jen já ne. Dozvěděla jsem se to až díky skandálku, když do divadla přišel Jiráskové manžel Pleskot a Jirkovi dal po představení přes hubu.

Jak dlouho jste s ním chodila, než vám ho přebrala Jirásková?

Asi dva roky, nebylo to nějak hrozně dlouho.

Jak dlouho mu vydržel vztah s Jiřinou Jiráskovou?

Myslím, že dlouho ne.

Ona se kvůli němu nerozvedla?

S Pleskotem se rozvedla, ale jestli to bylo kvůli němu, nevím.

Vyčítala jste jí, že vám přebrala milovaného muže?

Ne, jenom jsem ji požádala, aby odešla z mé šatny, kde jsme do té doby seděly, protože jsem si nedovedla představit, že bychom tam vedle sebe seděly dál, což ji urazilo. Nedivím se jí, ale já jsem si tenkrát nemohla pomoct. Možná jsem měla ze šatny odejít já, ale necítila jsem to jako svou povinnost, že bych měla odejít, protože ona byla ta, která zradila.

Jaký jste poté spolu měly vztah?

Dlouhé roky to pak mezi námi vůbec nešlo dohromady. Teď už ji ale nemusím, už to je jiný člověk, než jsem ji znala.

A co se s ní podle vás časem stalo?

Je v tom politika, kariéra a Jiřinino obrovské sebevědomí. Když jsem s ní naposledy mluvila, bylo to na pohřbu Lídy Odstrčilové a my jsme předtím dostaly nabídku spolu hrát u Töpfera, jenže z toho sešlo. Na pohřbu mi řekla: »To bylo asi kvůli mně, já mám teď tolik práce, když ty teď nemáš nic.« Tohle jsem už nevydýchala.

Co to mělo být za hru?

Jednalo se o příběh dvou hereček, které spolu třicet let nemluví, protože jedna druhé přebrala chlapa, což bylo půvabné téma i v rámci životních zkušeností a osudů nás obou. Dost se mi ta hra líbila, nabídku jsem samozřejmě přijala, jen jsem Tomášovi řekla, že s tím určitě »narazí«.

Fotogalerie
1 fotografie