A kromě toho, že tam dodnes visí velký nápis fiktivního týmu Slavoj Houslice, mají ti skuteční lochovičtí fotbalisté s těmi seriálovými mnoho společného.

Hned po vstupu na hřiště Lochovic u Berouna, kde se natáčel seriál Okresní přebor, uvítal redaktora Blesku předseda klubu Miroslav Šumera a začal mu představovat klíčové postavy. „Támhle je hrající trenér,“ ukazuje na sedmačtyřicetiletého Zdeňka Mužíka, který ale vypadá tak o deset let mladší. Navíc je i vzhledem dost podobný seriálovému trenérovi Jirkovi Luňákovi, kterého si zahrál Ondřej Vetchý.

„No a tohle je náš kapitán Pavel Pichl,“ představuje Šumera šestatřicetiletého autolakýrníka. „Kapitán je náš největší tahoun, i když občas teda jen nechodí!“ vykřikne z hloučku hráčů muž ve středním věku.

Nejbližším rivalem jsou Neumětely

Mezi sedmnácti hráči Lochovic je mužů kolem čtyřiceti let zhruba polovina. Pak tam je dost dvacetiletých kluků, někteří jsou synové těch starších. Třicátníci jsou jen tři. „Máme tu generační problém. Je tu deset let mezera. Posledních pět šest let se ale začali dělat žáci a přípravka a dohání se to,“ vysvětluje trenér Lochovic Mužík.

Chlapi v obci chodí na tréninky jen jednou týdně, ve středu od šesti hodin odpoledne. Většinou půl hodiny běhají, pak střílí na bránu a nakonec si ještě zahrají normální fotbal. „A pak se jde na pivo,“ doplňuje s úsměvem tréninkový program trenér.

Fotogalerie
8 fotografií

Fotbalisté Lochovic berou tréninky poctivě. Pravidelně se na ně schází deset až dvanáct hráčů ze sedmnácti. A to i přesto, že někteří hráči pracují v padesát kilometrů vzdálené Praze a domů se vrátí až večer. „To v okolí málokdo má. Někde netrénujou snad vůbec,“ chlubí se trenér.

Přípravu to chce mimo jiné kvůli fotbalovým bojům se sousední vesnicí. Jmenuje se totiž Neumětely a prohrát proti nim by pro Lochovice zcela jistě nebylo dobrou vizitkou.

Oslavují u piva stejně jako v seriálu

V samotných zápasech fotbalisté skutečného okresního přeboru taktiku moc neřeší, na rozdíl od seriálového týmu v čele s trenérem Vetchým. „Máme tu teď mladé hráče, tak taktika je nakopnout balon dopředu a něco s tím udělat,“ usmívá se Mužík.

Co ale fotbalisté Lochovic bezpodmínečně dodružují, jsou pozápasové oslavy, které prý probíhají podobně jako v televizi. „Oslavujeme v támhleté hospůdce…“ ukazuje jeden z hráčů na dřevěnou boudu s nápisem Slavoj Houslice. „…a nebo když je zima, tak chodíme do hospody do města. A jestli slavíme do rána podobně jako v seriálu? Taky to tak bejvá.“

Nezapomenutelný správce

Mužstvu však chybí na rozdíl od seriálu manželka některého z hráčů, která by prala špinavé dresy. O to a další práci, například v podobě sekání trávníku, se stará správce fotbalového areálu v Lochovicích, který jakmile uslyší, že se o něm mluví, neváhá se přijít s dobrou náladou představit. A představí se tak, že si jeho jméno člověk snadno zapamatuje. „Dobrý den, Miroslav Líška. Jsem jediná liška, která nemá ocásek vzadu, ale vepředu,“ pokouší se vtipkovat správce.

Co se seriálu týče, ten se lochovickým fotbalistům velmi líbí. „Myslíme, že to je tak nějak zhruba ze života a že ty situace opravdu jsou takovýhle. Určitě se to blíží pravdě,“ shodují se hráči.

V seriálu si někteří z nich dokonce i zahráli komparz. Jejich scéna se natáčela celé odpoledne. Ve žlutých dresech v ní vystupovali jako soupeři Slavoje. „Byli u toho i rozhodčí, kteří pískají normálně, bylo to tedy dost autentický,“ dodává trenér skutečného okresního přeboru.

Křik v šatně a sprej na nohy

Redaktorka Blesku se minulý víkend vydala do Tlustic podívat na Lochovice v soutěžním zápase. A podobně jako v seriálu Okresní přebor tam nebyla o emoce nouze. „Omluv se rozhodčímu a pojď dál! Beze slov! Do stran a rozestupte se! Honzíku, klid, hlavně klid!“ řval v kabině trenér Zdeněk Mužík na hráče a poté nabízel chladicí sprej na bolavé nohy.

Nakonec Slovan Lochovice v Tlusticích vyhrály 2:1 a v tabulce po třech vyhraných zápasech průběžně okupují druhou pozici, a to jen kvůli horšímu skóre.