V době své smrti byl na svobodě na kauci ve výši 150.000 dolarů a 5. října ho čekalo soudní slyšení s obviněním z útoku střelnou zbraní a domácího násilí. Toho se měl dopustit při novoroční hádce s přítelkyní, uvedly americké úřady.

Ve čtvrtek večer se ale vypravil s kamarádem na koncert společného hudebního projektu The Swell Season Hansarda a Irglové. Kolem desáté večer z hlediště odešel a nechal na místě několik osobních věcí, řekl mluvčí úřadu místního šerifa Rick Sung. Kamarádovi to nepřipadalo nijak divné, dodal. Krátce poté se z ničeho nic Pickels objevil na střeše nad pódiem.

Glen Hansard právě dozpíval písničku, klábosil s diváky a vtipkoval na adresu kytaristy, když ze střechy v blízkosti osvětlovací rampy skočil muž. Dopadl jen kousek od Hansarda.

Svázal přítelkyni a vyhrožoval jí, že ji zabije

Zatím není jasné, do jaké míry se na Pickelsově sebevraždě podílel strach z obžaloby a nadcházejícího soudu. Pickelsova přítelkyně vyšetřovatelům vypověděla, že se s ním na Nový rok pohádala o "osobní záležitosti" a Pickels jí poté svázal ruce a nohy a vyhrožoval, že je oba zabije. Ona ho prosila, ať ji ušetří, že nikomu nic neřekne a Pickels ji nakonec pustil. Utekla ke kamarádce, odkud zavolala šerifovi a všechno vypověděla. Pro Pickelse vyrazili policisté, ale on se opevnil v domě a odmítal vyjít ven; vzdal se až po devadesátiminutovém vyjednávání, dodal Sung.

Manažer projektu The Swell Season už divákům vzkázal, že do vinařství Mountain Winery se již skupina s největší pravděpodobností nevrátí, ovšem mohla by v této oblasti uspořádat nějaké vystoupení a výtěžek věnovat na programy prevence sebevražd.