Tragický příběh z II. světové války, kdy nacisté na Kladensku vyvraždili celou vesnici Lidice, je snem mnoha filmařů. Přesto, že Miloš Forman se řadí mezi nejlepší režiséry světa, tak měl smůlu. Nedohodl se totiž se scenáristou snímku Zdeňkem Mahlerem.

Forman chtěl točit jen o Lidicích

Oscarový režisér totiž zamýšlel točit film pouze o Lidicích, ale Mahler chtěl stavět na příběhu Šímy (Rodena), který jako jediný Lidice přežil. I ve skutečnosti. S Mahlerem, který scénář napsal už před 10 lety a dostal za něj v roce 2007 cenu za nejlepší nerealizovaný scénář, si nakonec plácla režisérka Alice Nellis, která scénář ještě trochu upravila a Rodenovu roli zvýraznila.

Alice teď musí ale ležet s akutní boreliózou, a proto režisérskou taktovku předala právě Petru Nikolaevovi, se kterým bude ve spojení po telefonu. Odložit natáčení je totiž nemožné.

Snímek přijde na 70 milionů korun a filmaři by tyhle peníze už nemuseli za rok dostat. Natáčení velkofi lmu tedy začne v červenci a skončit by mělo v prosinci. Premiéra fi lmu Lidice proběhne 10. 6. 2011, v den 69. výročí tragédie.

Fotogalerie
5 fotografií

 


Koho bude hrát Roden ve filmu

Roden, který si zahrál i v hollywoodských snímcích, dostal roli Šímy. V roce 1939 zabil kvůli své milence nechtěně syna a skončil ve vězení na Pankráci. „Zatímco si odpykával trest, došlo k vyhlazení Lidic. Šíma o ničem nevěděl, a když byl v roce 1943 propuštěn, šel si dát do Buštěhradu panáka a v místní hospodě se dozvěděl, že se nemá kam vrátit. Že Lidice už nejsou,“ prozradil producent Adam Dvořák, na čem bude velkofilm stavěn.