Video
Video se připravuje ...

Ruda z Ostravy exkluzivně pro Blesk.cz Valenta Vít, Gábina Mikešová

Rodák z Českého Těšína Michal Kavalčík se do Ostravy přestěhoval v roce 1989 kvůli konzervatoři, kterou tam studoval. Dnes už ale 10 let žije v Praze. „Pořád se tam rád vracím. Ostrava je život sám pro sebe. Už proto, že se na ni často zapomíná, proto, že je podle těch, co tam nežijí, ošklivé a špinavé město horníků,“ vysvětluje, proč se teď rozhodl složit text a natočit klip právě o Ostravě.

„Seděl jsem v pendolinu do Ostravy a v hlavě mi hrála písnička od Jay-Z a Alicie Keys Empire State of Mind. Tak jsem si zkusil, jak by se do refrénu hodila Ostrava a bylo to,“ směje se. Pak už jen stačilo oslovit kamarádku z X Factoru Martinu Pártlovou, která nazpívala refrén, a song byl na světě.

Z rádia Na stojáka

Od osmnácti let Michal moderoval v různých rádiích. Jedna z jeho kolegyň ho před pěti lety přesvědčila, ať se do oblíbené one man show Na stojáka přihlásí. „Přinesla mi tehdy dévédéčka, na kterých byla samá známá jména jako Matonoha, Hanák nebo Čtvrtníček. Tak jsem jí řekl, že se nejspíš zbláznila, že na tyhle hvězdy nemám. Ale nakonec jsem to přeci jen zkusil,“ vzpomíná na Rudovy začátky.

Ruda je prostě jen obyvatel Ostravy, který miluje AC/DC, pije pivo a mluví ostravským nářečím. Žádný skrytý důvod, proč vypadá zrovna takhle, není. Kvůli Rudovi teď založil kapelu Ruda z Ostravy band, se kterou letos bude brázdit některé české festivaly, navíc v současnosti objíždí republiku i se svojí One kurde šou. „On je Ruda z velké části také improvizace. Když jsem ho hrál poprvé, tak jsem věděl jen to, jak se představím a jak se potom rozloučím,“ vypráví Michal. A zatímco Ruda někdy působí spíš jako povaleč, Michal se oženit zatím sice nestihl, vzorně se ale stará o šestiletého syna Alexe.

Ruda jako živobytí

Velký zlom nastal v roce 2008, když Michal Rudu přihlásil do X Factoru. „Kamarádi mě hecovali, ať to udělám. Nikomu jsem ale neřekl, že se na to fakt chystám. Když mě pak viděli v televizi, zablokovali mi telefon esemeskami. Přišlo mi jich asi sto šedesát,“ říká Michal se smíchem. Ani jeho ale nenapadlo, že postoupí z castingu dál. „Rudovi to hodně pomohlo, od té doby mi volá spousta lidí, jestli by nemohl něco moderovat. V podstatě mě teď živí a není to špatné,“ směje se.

Žije hudbou

Čím se hodně proslavil, jsou předělávky písní. Největším hitem se stala Ostrava!!!. Točila se dva dny, pak se týden stříhalo. Fotky vznikaly až při samotném točení klipu a o to to bylo napínavější. „Spousta lidí říká, jak jsme na to určitě dostali spoustu peněz od radnice za propagaci a já nevím, za co všechno. Jsou to ale výmysly. Klip stál několik desítek tisíc, podělili jsme se z vlastní kapsy  a něco přispěl také Stream.cz, kde je klip k vidění,“ říká Michal.

Jeho předchozí velmi úspěšnou předělávku Markétu, která se pyšní víc než 1,2 milionem klinutí, ale Ostrava!!! hravě strčila do kapsy. Markéta na tolik kliknutí čekala 8 měsíců, Ostrava!!! ji předčila během týdne. „Milion kliknutí měla přesně po sedmi dnech a šesti hodinách,“ říká Michal hrdě.

Fotogalerie
2 fotografie