šlo vám na nějaké akci o život??? (Iwulka) 
Mně osobně asi ne. Ale několikrát jsem měl strach, že mi o život jde. Například když jme evakuovali panelák kvůli úniku plynu, a u jednoho bytu nám přišla otevřít paní se zapálenou svíčkou v ruce. Naštěstí to bylo v jednom z vyšších pater, kde se ještě nestihla vytvořit výbušná koncentrace. Tu svíčku jsme samozřejmě okamžitě zhasli.
A můžete mi vysvětlit, proč ženy nechodí do akce k požárům? To je to tak náročné, že by to nezvládly? Slávka (Slávka) 
Naráží to na pravidla stanovená zákoníkem práce. Pokud je mi známo, neslouží ženy přímo na výjezdu nikde v České republice.
Dobré poledne, co říkáte na plánovanou demonstraci? Souhlasíte s ní? (Jeden z řady) 
Každý má právo vyjádřit svůj názor, to je princip demokracie.
Ahoj, zajímalo by mě, jestli děláte něco za sport. Máte třeba povinnou nějakou fyzickou zkoušku? Díky za odpověď. (Richard) 
K vlastním sportům se nebudu vyjadřovat. Každý hasič musí projít jednou ročně fyzickým přezkoušením, pro zásahové hasiče jsou o něco přísnější kritéria než pro příslušníky z kanceláří.
Fajn je pro ženu málo, žena potřebuje být okouzlující, to mi věřte:) (Martina P.) 
No uvidím, co mi na to řeknou doma Snad to dopadne dobře.
Jaká je Vaše spolupráce s policií? Jste s ní spokojený, nebo to občas 'skřípe'? (Marek Šolc) 
Je to jako u každé spolupráce. Nejvíce záleží na lidech. Jako vyšetřovatel spolupracuji se svým protějškem k Kongresové, spolupráci s tímto policistou si mohu jen chválit.
Dobrý den, pane Pernica. Můj syn je profesionální hasič. Svou práci má rád a jeho kolegové jsou pro něho "druhá rodina" jak říká. Zpočátku jsem žárlila, ale později jsem to pochopila. Pracují s nasazením zdraví a životů- spoléhají na sebe jsou pořád připraveni pomoci. A teď otázka - myslíte si že tomu jejich finanční ohodnocení odpovídá? A ještě dodávám, že jsem hrdá na to co dělá  (Eva) 
Finanční ohodnocení odpovídá možnostem. Vždy se jedná o kompromis toho, co bychom chtěli a toho, co je možné.
Nechci se vás dotknout, ale připadáte mi jako takový Mirek Dušín... Udělal jste někdy v životě něco, za co se opravdu stydíte? (Petr) 
Jistě, jako každý.
Jako žena Vás mohu ujistit, že tímto prohlášením byste svou manželku rozhodně nepotěšil;) (Martina P.) 
Proč myslíte, mám tam snad nějaký překlep ??? Snad manželka ocení, že si o ní myslím, že je fajn :-)
Viděl jsem tady nějaké otázky týkající se zvířat, máte vy sám nějaké zvíře? (Čtenářka Jitka) 
Doma mám dvě, a nemyslím tím děti :-) Moje přání je pořídit si vlastního koně, zatím to naráží na to, že každodenní dojíždění za vlastním koněm je mimo moje časové možnosti. A nechci k sobě připoutat zvíře, o které se pak nedokáži starat.
Máte nějaké koníčky? Nebo na ně nemáte při své práci čas? (Simona Králová) 
Koníčky samosebou mám, žít jen prací není dobré pro nikoho. Každý si misí najít čas na relaxaci, jinak by nemohl fungovat.
Jaké ženy se Vám líbí? Blondýny, brunety, velké, malé...? Asi spíš sportovní, že? (Martina Pospíšilová) 
Mně se nejvíc líbí moje manželka. Po dlouholetém soužití už není tak důležité, že je bruneta, hlavně že je fajn.
Mohu vědět, jaké jsou u vás platové podmínky při nástupu? (Martin) 
Je mi líto, to opravdu nevím. Záleží na tom, do jaké funkce se nástup realizuje. Ale jde to zjistit dotazem na personální oddělení hasičů ve Vašem kraji. Obvykle má Krajské ředitelství haičů na svých stránkách mailovou adresu, na kterou lze dotaz jednoduše poslat.
Máte u hasičů taky někdy dilema koho zachránit?Tim myslím zda se někdo u vás musel rozhodnout koho zachránit a koho ne? (René) 
V Praze máme výhodu, že máme 10 hasičských stanic na poměrně malém území, takže jsem schopni povolávát posily v poměrně krátkém dojezdovém čase. Nicméně tento problém může vzniknout, stejně jako u zdravotnických záchranářů. Právě proto jsou zpracovaná pravidla třídění raněných, která hasiči rovněž využívají.
Jak si stoji prasti hasici pred verejnosti Diky. (Eda) 
Myslím, že docela dobře. Poslední průzkumy veřejného mínění nám ukázaly kolem 95% důvěry občanů, což je mnohem mnohem více, než je obecný průměr.
Dobrý den, zachraňujete také zvířata? Máte nějaký speciální výcvik, jak se např. se vztaklým psem "domluvit"? Zdraví Lasičková (Lasičková) 
Zvířata zachraňujeme. Výcvik na záchranu zvířat se provádí, vyučuje se i v základním výcviku pro hasiče. Pokud máme nějaký komplikovaný případ, například toho rozzuřeného psa, můžeme využít kynologa Městské policie. V praze má Městská policie dobře fungující odchytovou službu, kterou v případě potřeby využíváme. Pokud se jedná například o zádahy v ZOO, využíváme odborníky na konkrétní zvířata z řad zaměstnanců ZOO.
Dobrý den, dělají se při přijetí i IQ testy? A je nějaká minimální hranice? (Martin Kiml) 
Psychotesty jsou samozřejmě součástí přijímacího řízení, ale neměří se jen inteligenční výkon. Minimální psxchologické parametry pro přijetí jsou jistě stanoveny, jaké ale jsou nevím. Nejsem psycholog.
Dobrý den, zajímalo by mě, na jaký nejhrůznější zásah si pamatujete a proč a potom také, jestli na nějaký výjezd vzpomínate rád a z jakého důvodu. Děkuji. (Monika) 
Nejhrůznější jsou zásahy s velkým počtem obětí, nebo pokud jsou mezi obětmi děti. To trápí všechny záchranáže, a nemusí to být nutně hasiči. nejhrůznější byl asi požár bytu se čtyřmi uhořelými. Ppěkné jsou zásahy se šťastným koncem.
Dobrý den, narazil jsem na několik zpráv o záchraně zvířat - je to častou součástí vaší práce? (Radek) 
Úplně čestté tyto případy nejsou, dopravní nehody jsou například mnohem častější. Ale tak jednou týdně se na nějaké zvíře vyjíždí.
Dobrý den, pokud chci být hasičem, jaké musím splňovat předpoklady? psychologické, fyzické, vzdělání... Děkuji Pospíchal P. (Vaše jméno) 
Musíte solňovat podmínky maturity, zdravotní způsobilosti, bezúhonnosti a misíte projít před vstupní testy. Více najdete na stánkách GŘ HZS ČR.
Hradí někdy náklady na výjezd ten, který případnou nehodu (a pod.) zavinil? Jak se to posuzuje? (Libuše B.) 
V případě, že se prokáže například úmyslné založení požáru a je známý pachatel, připojujeme se k řízení o náhradu škody. Ale mohu mluvit jen za Prahu, v jiných krajích může být situace různá.
Zdravím a mám dotaz: V kolika letech odchází hasič do důchodu? (Králová) 
Jako každý občan. Maximálně ale může sloužit do 65. Déle to zákon neumožňuje.
Pane Pernica, já boxuju a tak mam myslim dobrou kondičku a líbilo bisemi dělat u požárníků, ale dostával bich volno na tréningy a zápasi? Pavel Petráň (Pavel Petráň) 
Sporty se u hasičů velmi podporují. Máme ve svých řadách několik lidí, kteří dělají sport na vrcholové úrovni. Hasiči mají sportovní přípravu povinnou, nicméně když chce někdo strávit v posilovně nebo v tělocvičně několik hodin denně navíc , nikdo mu v tom nebrání. Nicméně nesmí to být na úkor služby.
Vypadáte jako fešák, můžu mít takový spíš osobní dotaz? Máte přítelkyni? (Lenka) 
Děkuji za poklonu. Naštěstí mám stabilní vztah s jednou milou paní, která si mne před mnoha lety vzala za manžela.
Zdravim.CO rikate na soutezTFA a jak to hodnotite.Prijemny den. (Zdenek) 
Jsou to borci. Mojí úctu má každý, kdo se do takovéto soutěže přihlásí, natož když jí úspěšně absolvuje.
Dobrý den, vyjíždíte jako mluvčí také někdy do terénu? Uměl byste hasit? (Fejka) 
Vyjíždím do terénu vždy, když je to možné. Současně jsem ale i vedoucí vyšetřovatelů požárů v praze, takže často vyjíždím i jako vyšetřovatel. Hasit bych snad uměl, nastupoval jsem a nějakou dobu sloužil jako hasič, ale z pochopitelných důvodů u případů tuto činnnost přenechávám kolegům, kteří to opravdu umí.
Díval jste se jako dítě na Soptíka? (Soptík) 
Jistě, díval. V dorosteneckém věku jsem si ostatně vysloužil přezdívku Soptík, která se se mnou táhla až do dospělosti.
Vážený pane Pernica, myslíte si, že je vhodné ve školkách, kde je spousta malých dětí, používat svíčky? Myslím tím za účelem dekorace. Jsou pro to nějaká pravidla? Děkuji za odpověď, Zachová. (M. Zachová) 
Jako dobrý nápad mi to opravdu nepřijde. V Praze jsme měli tragický případ popálení malé dívky při slavnosti v mateřské školce, od svíčky, která byla součástí dekorace, jí začala hořet maska z instalatérského konopí (koudele). Pokud je mi známo, mateřské školky v Praze od té doby svíčky při svých akcích nepoužívají. Konkrétní pravidlo, které by to zakazovalo, ale neexistuje. Existují pouze obecná pravidla o bezpečném zacházení s otevřeným ohněm, kterým plamen svíčky bezesporu je.
Dobrý den pane Pernico, jak jste se dostal k práci hasičů a proč jste si vybral zrovna tohle povolání? (Lucka) 
Asi tak od 14 let jsem byl u dobrovolných hasičů a pak i u červeného kříže. K hasičům jsem nastupoval , proto že mi to přišlo jako dobrý nápad.
Dobrý den. Je možné nastoupit k profesionálním hasičům,kdzž nyní dodělávám maturitu? S pozdravem velitel SDH (Velitel SDH) 
Je třeba maturitu dodělat, je to jedna ze zákonných podmínek.
Dobrý den, znám Vás od narození, s Vaší tetou Lenkou jsem strávila 9 let v jedné třídě ZŠ a jako malé holky jsme měly za úkol Vás často hlídat a vozit v kočárku, když Vaše matka ještě studovala. Shodou okolností moje dcera studuje VŠB obor požární ochrana, takže jste u nás doma "v kursu". Přeji hodně úspěchů v práci a prosím pozdravujte maminku . Děkuji MVDr Jana Šikulová - Enžlová, Krupka - Bohosudov (MVDr JAna Šikulová) 
Děkuji, maminku budu pozdravovat. Po Bohosudově se mi občas stýská, bylo tam pěkné dětství.
Máte v týmu i ženy? (Pavel) 
Máme u pražských hasičů i ženy, bezprostředního hašdní požárů se ale neúčasní. Slouží na operačním středisku 150, na lince 112, u protichemické služby, u Státního požárního dozoru a podobně.
Zajímalo by mě když jste mluvčí jestli taky někdy vyrážíte do akce hasit. (Ota) 
Hasit opravdu nevyrážím, na to jsou opravdu lepší hasiči. Začínal jsem jako hasič od hadice, a jsem rád, že mám u hasičů zkušenosti s prostředím až od té nejnižší pozice, kdy jsem byl před kurzem a chodil starším kolegům pro svačiny. Dnes se snažím být u všech závažných případů, ale buď jako vyšetřovatel, nebo jako mluvčí.
Dobrý den,chtěl bych se zeptat jaké požadavky musím splnovat a bych mohl k hasičům?stačí maturita s příslušnými zkouškami MVČR? (jakub) 
Základními podmínkami jsou maturita, zdravotní způsobilost, bezúhonnost a úspěšné složení vstupních testů. Více je možné najít na stránkách GŘ HZS ČR.
Zdravím ..Chtěl bych se zeptat jestli je již určen termín přestavby hasičské stanice Holešovice, která slouží od poloviny II. světové války a původně byla postavena provizorně na 5 let (to spíše pro čtenáře)to ty jistě víš ? Vím, že se již snad začalo kolem něco dít, ale konkrétní informace nejsou k "dostání ". Děkuji a přeji hodně zdraví a štěstí. (Jiří Vítek) 
Pokud je mi známo, termín určen nebyl.
Tečka zdraví Soptíka. Jak je u hasičů?? Asi tak jako v mě u PČR? Jsem vedoucí ochran. služby PČR na ministerstvu zahraničních věcí, tak kdyby jsi někdy něco potřeboval tak se ozvy. Ať žijou vodáci. Petra  (Petra Zlámalíková) 
Milí čtenáři, zdravím Vás na spoelčném chatu. Začnu reakcí na osobní dotaz. Milá Tečko, nikdy bych neřekl, že z tebe bude major. Těší mne, když se přátelé z dětsví dostávají do pozic, které jsou spojené se službou státu. Měj se dobře. Vítek (Soptík)

Fotogalerie
2 fotografie