Anatoli 'Tolja' Kohout - Katapult

Na podzim roku 2007 náhle zemřel bubeník této slavné české rockové kapely Anatoli Kohout (+61). Tedy zbylí dva členové Olda Říha a Jiří "Dědek" Šindelář avizovali, že ač bude těžké bubenickou náhradu za něj najít, budou pokračovat dál.

Následně se vydali na spíše komorní a převážně akustické turné. V současné době však Katapult ohlásil odchod do muzikantského důchodu, a to z důvodu vleklého chronického onemocnění plic Jiřího Šindeláře. Rozloučit s koncertními pódii se však Katapult chce stylově - "Turném na rozloučenou".

Anatoli Kohout a Olda Říha - Katapult
Autor: ČTK

Katapult - Až


František Kotva - Žlutý pes

Po dlouhé nemoci zemřel v březnu 2007 dlouholetý člen kapely Žlutý pes, kytarista František Kotva (+55). Za svou hudební kariéru kromě Žlutého psa spolupracoval také s lidmi jako Ivan Hlas, Vladimír Mišík či Jana Kratochvílová.

Kapela Žlutý pes s frontmanem Ondřejem Hejmou hraje dál. Letos v červnu velkolepým mejdanem pokřtili novou desku, výběr největších hitů, s názvem Yellow Mellow, kterou věnovali právě památce zesnulého spoluhráče.

František Kotva - Žlutý pes
Autor: ČTK

Žlutý pes - Sametová


Vladimír Tesařík - YoYo Band

Zpěvák a klávesista populární kapely YoYo Band Vladimír Tesařík (+56) zemřel 9. června 2003 v nemocnici na následky zranění, která utrpěl pádem z kola.

Kapela, kterou Vladimír Tesařík spoluzaložil se svým bratrem Richardem, Ondřejem Hejmou a Juliem Novotným Kuzmou v roce 1975, již kráce po jeho smrti informovala o tom, že hrát bude dál.

Richard a Vladimír Tesaříkovi - YoYo Band
Autor: ČTK

YoYo Band - Jedeme do Afriky


Zuzana Navarová - Koa

Osobitá zpěvačka a skladatelka Zuzana Navarová (+45) podlehla v roce 2004 rakovině, s níž po několik let bojovala. Začínala ve folkové kapele Nerez, nějakou dobu vystupovala sólově, do konce života pak hrála se skupinou Koa.

Koa byla původně doprovodnou kapely Navarové, po její smrti se ale nerozpadla a v hraní pokračuje až do současnosti.

Zuzana Navarová - Koa
Autor: ČTK

Zuzana Navarová - Andělská


Milan 'Mejla' Hlavsa - Plastic People Of The Universe

Jedna z velkých osobností předlistopadového undergroundu a spoluzakládající člen legendární kapely Plastic People Of The Universe Milan Hlavsa (+49) zemřel 5. ledna 2001. Kapela, která vznikla v roce 1968, byla o pět let později komunistickým režimem zakázána a její členové odsouzeni a zavřeni za výtržnictví.

PPU byli jedním z nosných pilířů československého disentu. Svou činnost kapela obnovila v roce 1997, kdy absolvovala turné po Spojených státech a společně s Lou Reedem vystoupila v Bílém domě na soukromém večírku pro Billa Clintona a Václava Havla.

Kapela Plastic People Of The Universe v současnosti stále koncertuje. Od února 2007 vystupuje také v Národním divadle ve hře britského dramatika Toma Stopparda Rock'n'Roll.

Milan Hlavsa - Plastic People Of The Universe
Autor: ČTk

Milan Hlavsa - Muchomůrky bílé


Pavel Grohman - Chinaski

Bubeník kapely Chinaski Pavel Grohman (+36) zemřel 25. července 2008 na následky dopravní nehody. Kapela okamžitě až do odvolání zrušila naplánované koncerty.

Čtěte také:

Lidé se rozloučili s Pavlem Grohmanem

Chinaski: Smrt uctí hudbou

Autor: 

Chinaski - Drobná paralela


Freddie Mercury – Queen

Ikona světové rockové hudby, charismatický zpěvák a skladatel Freddie Mercury (+45) zemřel 24. listopadu 1991, jen den poté, co veřejnosti oznámil, že trpí nevyléčitelnou nemocí AIDS.

Kapela Queen se ale nikdy nerozpadla. V roce 1995 vyšla deska s dosud nezveřejněnými písněmi Mercurym nazpívanými krátce před jeho smrtí. V roce 2005 se slavná 'Královna' vrátila na koncertní pódia, se zpěvákem Paulem Rodgersem za mikrofonem.

Autor: 

Queen - Show must go on