Prvního ledna roku 2006. Toho dne zmizeli z obrazovek programoví hlasatelé.

Definitivně zanikla profese, která byla součástí televize od samého začátku. Marie Tomsová, Milena Vostřáková, Miloš Frýba, Alexandr Hemala, Marie Retková nebo Jiří Ptáčník.

Co se stalo s tvářemi, které nás provázely vysíláním desítky let? Kdo z nich zůstal v televizi a kdo odešel? Nedělní Blesk vypátral, jak dnes žijí legendy z řad hlasatelů České a Československé televize.

Alexandr Hemala (55)
Odpočíval na Novém Zélandu * Dál pracuje v České televizi
Do Československé televize se dostal jako vítěz konkurzu. "Svou první službu jsem si odsloužil na Mikuláše v sedmdesátém třetím roce," vzpomíná Alexandr Hemala. Ve veřejnoprávní televizi byl nejdéle sloužícím hlasatelem a svou profesi neopustil do posledního dne. Po poslední službě na Silvestra roku 2005 se rozhodl dát si pauzu. "Odjel jsem na Nový Zéland, kde studoval můj syn," říká Saša Hemala. Po šesti měsících dovolené začal pro Českou televizi pracovat na půl úvazku jako režisér denního vysílání. Tuhle práci dělá dodnes. Kromě televize pracuje i pro rádio Impuls a moderuje společenské akce.


Saskia Burešová (61)
Provozovala kosmetický salon * Vrátila se k moderování
Saskia Burešová začínala v televizi v roce 1967 jako moderátorka různých pořadů. Do hlasatelny odešla až po svatbě s režisérem Petrem Obdržálkem, protože jako manželé nesměli působit na jednom pracovišti. Pár let provozovala kosmetický salon Saskia a po 21 letech se vrátila k moderování. Dnes v České televizi uvádí Kalendárium. "Moderuji ho už patnáctý rok, stále se těší velké sledovanosti a jeho divácký záběr je neuvěřitelně široký," říká dnes. Kromě toho moderuje společenské události a uvádí ezoterické pořady.


Marie Tomsová (55)
Odešla z televize kvůli dětem * Příležitostně moderuje

Po studiích pracovala ve Sportpropagu a tehdejší kolegyně za ni odeslala přihlášku na konkurz do televize. První službu měla Marie Tomsová v říjnu 1977. "Bylo to přesně na tatínkovy narozeniny. Vzali si s maminkou dovolenou, otevřeli víno a od rána sledovali vysílání pro školky, školy, zemědělské pořady..." vzpomíná Marie Tomsová. Jako hlasatelka skončila před čtrnácti lety, aby se plně věnovala dětem. Později moderovala pořad Prima jízda v TV Prima a v rádiu Frekvence 1 Dámský klub. "Teď jsem pečovatelkou, kuchařkou, uklízečkou, nákupčí, pedagogickou poradkyní, kynoložkou, manažerkou, a to vše ve vlastní domácnosti díky psovi (6), Michaelovi (17), Milošovi (18) a Milošovi (59)," říká Marie. Kromě péče o rodinu příležitostně moderuje, čte komentáře k dokumentům, namlouvá reklamu a spolupracuje s kosmetickou firmou.


Marie Retková (52)
Připravuje magazín pro seniory * Vydává kalendář receptů

Programovou hlasatelku dělala celých 28 let a stejně jako kolega Alexandr Hemala byla této profesi věrná až do úplného konce. Poté se stala jedním z hlasů televize, namlouvala upoutávky nebo pozvánky. V současnosti v České televizi uvádí magazín pro seniory Barvy života. Kromě moderování pro něj točí i reportáže. Jestli se jí po hlasatelování stýská? "Byla to krásná práce, ale nemůžu říct, že se mi stýská," řekla Nedělnímu Blesku. Mimo obrazovku s bývalými kolegyněmi Tomsovou, Vostřákovou a Lekešovou už patnáct let vydává kalendář receptů.

Milena Vostřáková (74)
Pracovala v rádiu * Uvádí kulturní akce a módní přehlídky
Hlasatelkou se stala před jednapadesáti lety. "To byly Československé televizi čtyři roky a já jsem se stala jednou z prvních televizních hlasatelek. Tenkrát jsme byly jenom tři," vzpomíná. Z obrazovky byla "odejita" z politických důvodů v roce 1970 a začalo jí těžké životní období. Na svou rehabilitaci čekala dvacet let. Její návrat na obrazovku v roce 1990 byl velkou slávou. Po několika letech se ale práce v televizi vzdala definitivně. Pak moderovala spolu s kolegyněmi pořad Dámský klub na rádiu Frekvence 1, později přešla do Českého rozhlasu 2 Praha. "Uvádím různé kulturní akce nebo módní přehlídky, i když dnes už sporadicky," říká paní Milena.


Jiří Ptáčník (59)

Hraje divadlo a točí seriál * Pracuje v rádiu a dabuje
Předtím, než se stal hlasatelem v Československé televizi, byl v několika divadelních angažmá. Jako hlasatel pracoval od roku 1976 (s několikaletou přestávkou v 80. letech) až do roku 2005. V současnosti se věnuje divadlu, vystupuje například ve hře Víš přece, že neslyším, když teče voda. Hraje spolu s Václavem Vydrou, Pavlínou Filipovskou nebo Květou Fialovou. "Kromě divadla pracuji pro Český rozhlas 2 Praha, natáčím v seriálu Ošklivka Katka a dabuji," říká Jiří Ptáčník. Ze svých bývalých kolegů se přátelí s Annou Wetlinskou, kterou čas od času navštěvuje v cizině.

Fotogalerie
5 fotografií


Petr Lesák (34)
Studuje vysokou školu * Produkuje TV pořady
"Na práci hlasatele jsem se houževnatě připravoval zhruba od svých třinácti. Spolužákům jsem recitoval přehled večerních pořadů, otravoval hlasatele před budovou na Kavčích horách, když šli ze služby... Ale vážně. Do hlasatelny jsem přišel po pěti letech moderování zpráv ve Snídani s Novou," říká Petr Lesák. Svou pětiletou hlasatelskou kariéru na rok přerušil a pracoval v rádiu v australském Sydney. Rok před zrušením založil společnost Real TV, která produkuje televizní pořady na klíč. Jeho výtvory jsou například Po stopách hvězd nebo Top Star magazín. Kromě této práce Petr Lesák studuje vysokou školu.

Miloš Frýba (63)
Byl prvním mužem mezi hlasateli * Dnes pracuje jako režisér denního programu
Do televize vstoupil výhrou v konkurzu na moderátora Televizních novin. Tam ale Miloš Frýba nikdy nenastoupil. "Když se to dozvěděla moje maminka, udělala velkou scénu," vzpomíná bývalý hlasatel. Tehdy by to totiž pro legionářskou rodinu byla velká ostuda. Z práce ve zpravodajství sice sešlo, ale televize si Miloše Frýbu znovu našla a nabídla mu místo programového hlasatele. "Nastoupil jsem jako první muž mezi hlasateli. Bylo to třetího prosince v šedesátém devátém roce," říká Miloš Frýba. V Československé televizi hlásil až do roku 1990, pak se stal režisérem denního vysílání. Na této pozici pracuje v České televizi dodnes.


Stanislava Lekešová (51)

Vyhrála konkurz s Karlem Voříškem * Moderuje v České televizi
"Konkurz programového hlasatele jsem vyhrála v roce 1984 spolu s Karlem Voříškem," vzpomíná Stanislava Lekešová. Málokdo ví, že je povoláním právnička a jak přiznala, občas jí hlavou myšlenka o návratu k právničině proletí. Coby hlasatelku ji národ vídal celých 13 let, pak se stala moderátorkou pořadu Sama doma. Ten uvádí dodnes. V 90. letech spolu s kolegyněmi z branže zakládala pořad Dámský klub na rádiu Frekvence 1 a už patnáct let se s nimi také podílí na vydávání kalendáře receptů.


Kde jim je konec...
Hana Heřmánková

Společně s manželem, hercem Karlem Heřmánkem, řídí proslulé pražské Divadlo Bez zábradlí. Donedávna uváděla pořad na ČT 1 Sama doma.

Ondřej Šrámek
Je stále zaměstnancem České televize, pracuje v Centru dramatické, divadelní a hudební tvorby jako vedoucí dramaturg hrané tvorby.

Anna Wetlinská
Provdala se do Švýcarska, občas pobývá v sídle v Itálii. Po letech se vrátila na čas do Čech, aby zde natočila reklamu pro časopis Reflex.

Roman Víšek

Pracuje jako hlasatel v Redakci slovesného vysílání Českého rozhlasu 2 Praha.

Kateřina Lojdová
Před lety se dala na politickou kariéru (byla mimo jiné poslankyní), provdala se za ředitele rádií Evropa 2 a Frekvence 1 Michela Fleischmanna.

Marta Skarlandtová

Vyhýbá se medializaci, pracuje jako překladatelka divadelních her pro Divadlo Ungelt, které vede její bratr Milan Hein. Věnuje se své milované vnučce a také ochotnickému divadlu na Domažlicku, kde většinu času pobývá.

Heda Čechová
Po revoluci pracovala pro Občanské fórum a dva roky byla poslankyní České národní rady. Později pracovala pro slepeckou tiskárnu. Žije v ústraní a věnuje se rodině.

Kamila Moučková
Donedávna moderovala pořad pro seniory Barvy života. V dubnu letošního roku byla během vyhlašování cen TýTý 2008 slavnostně uvedena do Dvorany slávy.