Režisér Vladimír Drha (63) začal natáčet nový celovečerní film s názvem Anglické jahody, do něhož obsadil legendárního představitele majora Zemana, herce Vladimíra Brabce (73).

"Bude mít menší roli estébáka," prozradil Drha. Vladimír Brabec byl osloven producenty z firmy Whiskonti, kteří se podíleli na pohádkách Z pekla štěstí 1 a 2, kde si Brabec naposledy pořádně zahrál.

"Když jsme mu zavolali, byl potěšen. Roli estébáka nebere jako trauma, ale jako herecký úkol. Vždyť je to jeden z největších profesionálů mezi herci," řekl Blesku producent Pavel Melounek. Brabec podle něj i režiséra Drhy svoji roli posunul z hyperzáporné postavy do jemnější polohy. "A nám se to tak i víc líbí," dodávají.

V hlavních rolích filmu, který už se točí, se objeví Viktor Preiss (61) a Pavla Tomicová (45). Režisér hledal i mladé neokoukané herce. Nakonec si ústřední dvojici, Ivana Luptáka a Marii Štípkovou, vybral na DAMU, a pro jednoho z herců si dojel až do Ruska.

Film se odehrává v srpnu 1968 během sovětské invaze. Alexej Bardukov, jenž ztvární vojáka, který českému páru zasáhne do života, je přirovnáván k ruskému Bradu Pittovi.