Říká se, že ženy jsou pro život odolnější. Ostatně právě tomuto názoru odpovídá i smutná statistika Komedie století. Július Satinský, filmový MUDr. Albert Horák, podlehl rakovině střev už v roce 2002. Režisérka Marie Poledňáková (77) a s ní i všichni hlavní hrdinové geniální komedie z roku 1982 tehdy ronili slzy. Nikdo tomu nemohl uvěřit, vždyť mu bylo pouhých jednašedesát let a nikdy si na nic nestěžoval…

Uplynulo pět let a přišla další šokující zpráva. O život začal bojovat v pouhých osmapadesáti letech Pavel Nový, filmový zvukař Pepa Bednář.

Nikdo tomu nechtěl věřit. On, sportovec a věčný životní optimista… Koncem léta 2007 po dovolené na Kypru ovšem Nový zkolaboval a posléze u něj diagnostikovali západonilskou horečku, která napadá celý nervový systém včetně mozku. Šlo o smrtící vir, proti kterému neexistuje lék. V důsledku toho se herec nemohl vůbec hýbat a dokonce ani mluvit.

„Asi tři a půl měsíce jsem ležel na ARO, pak jsem byl asi týden v Motole, než se zjistilo, o co jde,“ popisoval své patálie o něco později později Pavel Nový. „Byl jsem ale vždycky sportovec, a tak jsem hrobníkovi z té lopaty utekl,“ komentoval později svoje uzdravení.

Nakonec skončil na vozíku v kladrubském rehabilitačním ústavu, kde ho po mnoha měsících postavili na nohy. S nemocí bojoval dva roky, s následky se však potýká dodnes. „Byla to zatím moje nejtěžší zkouška. Radost, jakou jsem měl, když jsem si poprvé po týdnech došel na záchod a sám si utřel zadek, si ani neumíte představit,“ komentoval pár měsíců po svém vítězném boji herec.

První kroky zvládl po týdnech jen za pomoci chodítka, postupně se dopracoval k francouzským holím a teď už chodí jen s jednou. V některých případech se mu hodí i jako divadelní rekvizita. „Nikdy už nebudu běhat tak, jak jsem běhal, ale pořád se snažím a pořád se zlepšuju. Takže se dá očekávat, že zemřu zdravý,“ dodal ještě Nový.

„Kéž by se všichni nemocní uzdravili,“ přál sobě a všem kolem sebe do roku 2019 Václav Postránecký, který v populární a všemi milované veselohře ztvárnil poněkud nemotorného hudebního skladatele Michala Adámka. Tehdy už statečně bojoval se zákeřnou nemocí a moc dobře věděl, že pro takový boj je potřeba hodně sil.

On sám svůj boj prohrál, ale určitě by měl radost z toho, kdyby věděl, že jeho filmový parťák Pavel Nový statečně bojuje dál.

VIDEO: Otužilec Pavel Nový po koupeli v Šošůvce

Fotogalerie
21 fotografií