Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tajemství filmových psů: Bohouše otrávili, Beníka Tomáše Holého hrála fenka!

/
  • Nejznámější čeští filmoví pejsci
    12. května 2019 ● 05:59

    Češi jsou národ pejskařů, což je vidět i v naší televizní tvorbě. Jaký osud ale měli slavní filmoví pejsci, například věčně hladový bernardýn Bohouš ze stejnojmenného filmu, nebo jezevčí slečna Kikina z oblíbeného seriálu Četnické humoresky? A jak se jmenoval skutečný pejsek herce Tomáše Holého, se kterým si zahrál ve filmu Prázdniny pro psa?

  • 1.

    Bohouš (Baldur)

    Roztomilý chlupáč Bohouš z oblíbené (a stejnojmenné) komedie z roku 1968 prohrál Jiřímu Sovákovi (†79) sázku v klání s Vladimírem Menšíkem (†58), když odmítl sežrat chleba. Ve skutečnosti měl ale věčně hladový bernardýn, který se jmenoval Baldur, chleba rád – a tak ho filmaři museli pokapat benzínem, aby se ho slintající pes ani nedotkl.

    Vladimír Menšík si podle svých vlastních slov natáčení se psem užíval, údajně prý oceňoval, že měl spoustu prostoru k improvizaci a nikdo mu neskákal do řeči. „Akorát že Bohoušovi strašně smrdělo z huby. Víc než Sovákovi,“ tvrdil na jedné z besed po natáčení.

    Baldur se dožil 10 let, jeho smrt ovšem byla naprosto zbytečná. Dostal totiž blechy a majitel ho postříkal biolitem, který byl tehdy novinkou. Zhruba po dvou týdnech Bohouš zemřel na otravu…

    5075014:full:true:true

  • 2.

    Barča z Tmavomodrého světa

    Fenku Barču si diváci zamilovali především ve filmu Tmavomodrý svět, kde si „zahrála“ po boku svého páníčka, herce Ondřeje Vetchého (56). Scéna, ve které tenhle roztomilý zlatý kokršpaněl se smutným pohledem velice hořce nese odchod pilota Františka Slámy do zahraničí, a ještě dojemněji pak přijímá jeho návrat ze služeb v Britském královském letectvu, přímo trhá srdce.

    Kolují historky, že za oceánem byli američtí filmaři z jejího výkonu naprosto nadšení a nechápali, jak se jim podařilo dostat z malinké čtyřnohé herečky takový výkon. „Použili jsme počítačové triky,“ odpovídal prý Jan Svěrák (54) v žertu. Barča, která si svůj filmový debut dobyla už v dramatu Kolja, je dnes miláčkem Činoherního klubu, kam pravidelně doprovází Vetchého.

    Ondřej Vetchý a Barča
    Autor: Archiv Blesku

  • 3.

    Kikina z Četnických humoresek

    Zrzavá čubinka Kikina, která v oblíbeném seriálu Četnické humoresky tvořila neodlučitelný tandem s hubatým vrchním strážmistrem Arazímem v podání Tomáše Töpfera (68), byla ve skutečnosti rodinným psem režiséra Antonína Moskalyka (†75), respektive jeho vnuka Honzíka. Jednoho dne se k nim prý podhrabala pod vraty a už si ji nechali.

    Na seriálovou Kikinu byla naprosto ideální. „Splňovala všechny mé požadavky, navíc dokázala stejný záběr autenticky zopakovat třikrát, čtyřikrát po sobě. Byla hereckým pejskem,“ popisoval režisér, pro kterého byl milovaný mazlíček na place věrným parťákem. Pokud Kikina nemusela být před kamerou, sedávala mu na klíně a „režírovala“ s ním. Ke konci natáčení druhé řady seriálu ale Kikina náhle zemřela – osudnou se jí stala rakovina. Hrobeček proto získala i na četnické stanici.

    850259:full:true:true

  • 4.

    Pes pana Foustky (Pajda)

    Populární česká komedie a zároveň svérázná parodie na bondovky, tedy Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky, má pejska rovnou v názvu. Rozkošný malý ratlík, kterého vlastní naivní a dobrácký účetní pan Foustka, notně ovlivní souboj několika příslušníků tajných služeb celého světa o přísně tajný plán na vojenské využití Venuše.

    Legrační psík byl přitom do filmu vybrán naprosto náhodně! Původně zvolený pejsek, kterého jeho majitel tři měsíce trénoval pro náročné scény, hned při prvním natáčení utekl z ateliérů. V tu chvíli se ale na place shodou okolností objevila Pajda, která se ukázala být pro roli psa, který způsobí smrt nejlepšího agenta Cyrila Juana Borguetteho v podání nedostižně elegantního Jana Kačera (82), naprosto ideální. Filmaři fenku odkoupili za 100 Kčs a chlupatá herečka pak zvládla všechny své scény napoprvé.

    Pajda ve filmu Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
    Autor: tv.seznam.cz

  • 5.

    Blek (Alton) z Prázdnin pro psa

    V posledním filmu, ve kterém se objevil oblíbený dětský herec Tomáš Holý (†21), byla rodinná komedie Prázdniny pro psa. Pejska hlavního hrdiny Petra, Bleka, si zahrál skutečný pes Tomáše Holého, foxteriér jménem Alton. Do filmu měl být přitom původně použitý kokršpaněl, kterého si cvičila produkce, Holého maminka ale prý navrhla, že by se měli vyzkoušet oba dva psi, jak Tomášův Alton, tak i kokršpaněl. Na celé čáře ale vyhrál Tomášův pejsek. Pro toho ostatně Holý neváhal riskovat i vlastní život!

    „Při výlovu rybníka, když už v něm bylo málo vody, nějaký chytrák z těch, co seděli kolem a pili pivo, hodil Tomášovu psovi Altonovi do vody tenisák. Ten tam pro něj vlítl, ale vody už bylo málo, a tak nemohl plavat a začal se propadat do bahna pod vodou a opravdu se začal topit!“ popsal dramatickou událost hercův kamarád Josef Jelínek z Tlustovous v knize Jmenuju se Tomáš.  

    „A my s Tomášem vlítli za ním ho zachránit! Když jsme ho konečně vytáhli ven a sebe taky, protože jsme se v tom bahně taky skoro málem utopili, tak už jsme vypadali tak skvěle, že na tom Altonovo oklepání nic nezměnilo. Vypadali jsme jako tři dokonalí bahňáci.“

    Pes Alton s malým Tomášem byli dokonalí partneři nejen před kamerou.
    Autor: archiv ČT a Blesku

  • 6.

    Beník (Andulka) z Jak vytrhnout velrybě stoličku

    A ještě jednou Tomáš Holý. K tomuhle dětskému herci pejsci prostě vždycky patřili, ať už jako k Vénovi v sérii filmů s jezevčíky v hlavní roli (Pod Jezevčí skálou, Na pytlácké stezce nebo Za trnkovým keřem), anebo k malému rošťákovi Vaškovi z rodinných komedií Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny.

    Lehkomyslný horolezec Luboš v podání Františka Němce (75) si chce v prvním díle koupit synovy sympatie štěňátkem knírače jménem Beník, ve druhém je pes již plnohodnotným členem rodiny. Beníka ale ve skutečnosti ztvárnila čtyřletá fenka Andulka, která patřila herečce a dabérce Radce Stupkové (56).

    V průběhu natáčení navíc nechali majitelé pejska ostříhat. „Tomáš si toho taky všiml a mimo kameru to náležitě komentoval,“ píše se v knize Tomáš Holý: Jak jsem točil filmy. Pokud budete opravdu pozorní, tak si také všimnete, že Vašek dostane před školou ostříhané štěně a to během jediné noci zázračně obroste. Hlavně na hlavě.“

    Štěně Beník byla ve skutečnosti čtyřletá Andulka.
    Autor: yutube

    Fotogalerie
    31 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 7

Miloslava Moskalykov: Krásná vzpomínka na naší Kikinu. Moskalyková MM

(13. 05. 2019 22:37)

Ukecanalama: Anonyme, zkus si zo přečíst ještě jednou a pomalu Nebylo to kvůli závisti, ale po přípravku proti blechám. A netahej do toho politiku, pes pošel dávno před revolucí. To ses zase předvedl, trubko !

(12. 05. 2019 09:25)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy