Její bratr bohužel zemřel už v mládí, ale sestra s ní šla životem, zemřela teprve před dvěma lety. Její dcera byla Aťčinou jedinou příbuznou. Když herečka 4 dny nebrala telefon režiséru Lubomíru Zemancovi (43), kontaktoval právě tuto neteř, která dala policii pokyn nechat byt otevřít. Přivolaný lékař ale bohužel konstatoval smrt.

Jediní příbuzní maličké herečky jsou tedy ze strany majitele firmy, kde oba rodiče do války pracovali, Karla Kůse. Ten za války ovdověl a v roce 1947 požádal Aťčinu maminku o ruku. Najednou byli jedna velká rodina se třemi dětmi. „Bratr byl o deset let starší, sestra o pět. Bohužel naše společné štěstí nemělo dlouhého trvání. O rok později sebrali komunisté otčímovi klenotnictví a jeho ranila na ulici mrtvice,“ vzpomínala Janoušková v knize Příběhy domů slavných i zapomenutých.

Byt, v němž dabérka včelky Máji skonala, patří městské části Praha 10. Auto už herečka taky nějaký ten pátek nevlastnila, i když ještě v sedmdesáti letech jezdila speciálně upraveným vozítkem. Veškeré kostýmy na vystoupení si musela herečka vzhledem ke svým 120 centimetrům nechávat šít, boty si také musela dělat na zakázku. Měla výdaje i s bytem, kde bylo nutné vše pořídit na míru. Největším dědictvím tak zůstane její nezaměnitelný hlásek.

Přispívala na charitu

Aťka peníze nehromadila. Vždycky dávala na charitu. Dokonce i z důchodu přispívala na Kapku naděje. „Do posledních chvil jezdila na besedy do domovů důchodců, ale nikdy si za to nic nevzala, chtěla jen zařídit dopravu,“ řekl Aha! režisér Lubomír Zemanec, který s herečkou napsal knihu Možná.

Fotogalerie
38 fotografií