Do bytu v pražských Strašnicích se tak musela násilím dostat policie. „Byli jsme na místo přivoláni příbuzným, který svou blízkou dlouho neviděl. Proto jsme museli do bytu vniknout násilím. V něm byla mrtvá žena, ročník 1930, bez známek cizího zavinění,“ řekl policejní mluvčí Jan Daněk. Také přivolaný koroner bohužel konstatoval smrt. „Byla nařízena zdravotní pitva, která určí příčinu úmrtí,“ dodal mluvčí.

Čtenářský klub

Zpráva o jejím skonu zasáhla i sousedku, se kterou se párkrát do měsíce scházela. „Milovala knihy a s nimi byla často zalezlá na bytě. Občas jsme se sešly na kávu a vzájemně si knihy půjčovaly a různě měnily,“ přiznala postarší paní Blesku. „Pár dnů jsem ji neviděla. Přibližně týden, možná víc, ale ani ve snu by mě nenapadlo, že bych ji měla raději zkontrolovat. Byla vždycky tak usměvavá,“ dodává smutně.

Věčně doma

„Vím, že paní Aťka bydlela ve čtvrtém patře, ale byla to taková samotářka. Návštěvy spíš neměla a já ji ani neviděl vycházet z domu, ale když už, tak jsme se alespoň slušně pozdravili,“ řekl Blesku její soused z domu v pražských Strašnicích.

Nestěžovala si

Herečka, která trpěla poruchou vývojového růstu, by v sobotu oslavila již 89. narozeniny. I ve vysokém věku měla dostatek energie a zdravím se pyšnila. „Mám dobré doktory,“ chlubila se ráda Janoušková s tím, že její jediné trápení byla občasná chřipka. Aťka Janoušková si za svůj život zahrála hned několik vedlejších rolí, dokonce se objevila i v oscarovém snímku Miloše Formana Amadeus. Diváci si ji ale nejvíc zapamatovali díky jejímu dětinskému hlasu, který propůjčila animované postavičce včelky Máji. Její hlas byl ale slyšet také v pohádkách jako Broučci, Příběhy včelích medvídků či ve filmu Ať žijí duchové.

Zemřeli jí dva tatínkové

Aťka měla až do začátku války krásné dětství. Ač nyní bydlela v pražských Strašnicích blízko krematoria a měla zde vše uzpůsobené svému malému vzrůstu, nejvíc milovala Palác u Nováků. Tady totiž žila s rodiči v obrovském luxusním bytě. Tatínek dělal zlaté šperky, byl faser a umně zasazoval brilianty a drahé kameny, a Aťka pod stolem hledala úlomky.

Bohužel po nástupu nacistů se byt zalíbil jejich pohlavárům, navíc maminka byla Židovka... Napřed malou herečku vyhodili z Národního divadla a pak si přišli pro její maminku. Když viděli překrásně zařízený byt, sebrali i otce. Rodiče nesměli ani dojíst jídlo, které měli prostřené na stole. Tento zážitek Aťku velice zasáhl a poté se o ni starala teta.

Tatínek zahynul v Osvětimi, maminka přežila pochod smrti, ale vypadala tak, že ji patnáctiletá dívka nepoznala. Jeden přítel pak maminku požádal o ruku a Aťka byla moc šťastná, protože byla do té doby jedináček a sňatkem získala sourozence. Bohužel jen rok poté, co získala nového hodného tatínka, zemřel na ulici, když ho ranila mrtvice.

Slavní truchlí: Její hlas bude žít dál...

Karel Gott (79), zpěvák: „Byla skvělá dabérka, jejíž hlas byl nezaměnitelný a nezapomenutelný. I když jsme se v minulosti setkali jen párkrát a osobně jsme se příliš neznali, seriál Včelka Mája nás přesto neodlučně propojil.“

Václav Vydra (63), herec a dabér: „Znali jsme se z Včelky Máji, kde jsem jí byl žížalou Maxou. Ona vždycky stála na svém štokrleti, aby byla blíž mikrofonu. Byl mezi námi velmi velký výškový rozdíl. Byla velmi pozitivní a milou ženskou.

Libuše Švormová (83), herečka a dabérka: „Potkávala jsem ji v dabingu. Byla strašně milá, vždy plná energie a pořád se usmívala. Jak jsem již řekla, je mi to líto.

Leoš Petrů (51), zpěvák: „Je mi velice líto, ale věřím, že nezaměnitelný hlas této zpěvačky, herečky a naší legendární včelky Máji bude žít dál a je nesmrtelný.“

Fotogalerie
24 fotografií