Poprvé se potkali jako zadaní, tak z toho nic nebylo. „Nádherné stvoření, s obrovskýma krásnýma očima,“ popisoval to později Munzar. Musel si nechat zajít chuť.



Luděk měl za manželku loutkoherečku Naděždu, byli rodiči dcery Johany (54). Jana byla vdaná za kolegu z plzeňského divadla Jiřího Michného (†34), doma měli dcerku Terezu (53). Téměř současně ale Janě zemřel muž na roztroušenou sklerózu a Naděžda se zakoukala do bratra herce a moderátora Jana Krause, spisovatele Ivana Krause (79). Odjela se známým světoběžníkem do Německa, Johanku vzala s sebou.

Zamilovanému páru se otevřela cesta. Hlaváčová získala po smrti muže angažmá v Praze a Munzar měl jasno. „Už jsem ji odejít nenechal,“ hodnotil zpětně své snažení. Janina Terezka mu začala rychle říkat táto. Spolu pak měli dceru Barboru (47).

Ani povolání nezvolil Munzar úplně přímočaře. „Chtěl jsem na pilotní školu, těšil jsem se, že budu nosit nádhernou uniformu a vznášet se nad oblaky,“ snil jako kluk po střední škole. Jenže se náhodou dostal do divadelního kroužku a chytilo ho to. Uvědomil si, že létat může i jako herec. Vystudoval DAMU.

Luděk i Jana šli z role do role jak v divadle, tak v televizi. Jaroslav Dietl dokonce seriál Synové a dcery Jakuba skláře psal Munzarovi přímo na tělo. Napadlo ho to, když se setkali při natáčení Silvestra na Kavčích horách...

Po roce 1989 idylku narušil odchod obou herců z Národního divadla. Nelíbil se jim dramaturgický plán. Luděk pak po vzoru mnohých kolegů začal podnikat. Myslel, že zvolil dobře, když vstoupil do automobilového průmyslu, v němž se jako milovník motorů vyznal. Stejně jako další herci v jiných oborech brzy skončil, aby neprodělal kalhoty. Radoval se ze svých koníčků, jako bylo létání a automobilové závody, s manželkou jezdili po republice s vlastním programem.



Pak udeřila rakovina. Luděk jí musel obětovat ledvinu. Na jedné z kontrol se přišlo na to, že má rakovinu prostaty. I tenhle boj vybojoval. Není divu, že těžce zkoušené srdce vypovědělo službu. Musel na operaci. Když se herec trochu oklepal z těch ran osudu, onemocněla jeho milovaná Jana.

Kvůli těžkým depresím přestala vycházet z domu, vedle toho ji sužovala Parkinsonova nemoc. Dokud Luděk mohl, stál jí věrně po boku, vozil ji na psychiatrická sezení, byl jí největší oporou. Musel se dívat, jak mu chřadne před očima. Když Luděk v sobotu odešel navždy, musí se jeho role ujmout dcera Bára...

VIDEO: Takto Martin Trnavský zachytil poslední Vánoce Luďka Munzara, který zemřel 26. ledna 2019

Fotogalerie
48 fotografií