Jednu narozeninovou oslavu už oblíbený David Prachař (60) absolvoval v divadle A studio Rubín, kde si užil večírek se svými přáteli. Rodinná oslava se všemi příbuznými ho teprve čeká. Otázkou je, zda přijdou všechny jeho děti. Má jich totiž pět. S první manželkou, herečkou Danou Batulkovou (60), známou například ze seriálu Comeback nebo z taneční soutěže StarDance (třetí řadu této taneční show spolu s Janem Onderem Batulková dokonce vyhrála), má dvě děti, Jakuba (35) a Marianu (24).

Se svou druhou ženou, herečkou a moderátorkou pořadu Herbář Lindou Rybovou (43), má Prachař dcery Rozálii (15) a Josefínu (14) a nejmladšího syna Františka (10). S rodinou se z malé garsonky v Nuslích odstěhoval za Prahu, kde manželé společnými silami zrekonstruovali starý mlýn. V zimě ovšem z úsporných důvodů rodina využívá svůj pražský byt.

Při rozhovoru pro Český rozhlas se Prachař zmínil, že má, stejně jako herecký talent, v genech dlouhověkost – jeho dědeček se dožil úctyhodného věku 102 let. Důležitá je podle něj duševní svěžest, jelikož ta jde ruku v ruce s fyzickou zdatností. Ačkoliv si ještě starý nepřipadá, začíná již na sobě pozorovat první příznaky stárnutí. Například paměť mu už neslouží tak, jak by měla. „Čím dál hůř se texty učím, ale v hlavě zůstávají, což je pozoruhodný. Sám se tomu divím,“ poznamenal.

Ceny, které v životě získal, podle něj byly důkazem toho, že není jenom protežovaným dítětem hojně obsazovaného herce Ilji Prachaře (†81). Obdržel například Cenu Františka Filipovského za nejlepší mužský herecký výkon v dabingu za film Život je krásný. Cenu Thalie dostal za nejlepší mužský herecký výkon v činohře, konkrétně za ústřední part ve hře Alessandra Baricca Novecenta Magické piáno. A jeho ztvárnění Hamleta bylo oceněno cenou Alfréda Radoka. Protekci tedy nikdy nepociťoval, naopak se mu lidé prý kvůli slavnému jménu smáli: „Někdy mi říkali, ty jseš ten mladej Trautenberk, což byla úplná urážka, moje i mýho otce.“ Přišlo mu tehdy líto, že i když jeho otec natočil spoustu zajímavých rolí, vždycky mu všichni předhazovali jenom tu jednu jedinou z Krkonošských pohádek.

Poslední dobou tenhle vitální šedesátník fušuje do divadelní režie, na televizních obrazovkách září v jedné z hlavních rolí kriminálního seriálu Specialisté a úspěšně vstoupil i na pole taneční: poslední dobou totiž úzce spolupracuje s tančení skupinou 420PEOPLE. Přesto ho to táhne na stříbrné plátno, rád by si natočil celovečerní film. „Mám takovej sen, že potkám jednou nějakýho sponzora, kterej mi řekne, že má pro mě padesát milionů korun a ať si natočím nějakej film. Námět a scénář už mám, nejdůležitější je sehnat toho sponzora,“ povzdechl si.

VIDEO: David Prachař hraje jednu z hlavních postav seriálu Specialisté

Video
Video se připravuje ...

Specialisté zpět v plném nasazení už dnes večer! TV Nova

Fotogalerie
29 fotografií