Někdejší představitel prince Radovana žil vždycky zdravě a býval nadšeným sportovcem. Desítky let dokonce běhával v oboře Hvězda, blízko níž má vilu. Vzhledem k jeho pokročilému věku ho však tělo zradilo, a tak poslední dobou tráví v nemocnici stále více a více času. K osmdesátinám si „nadělil“ výměnu levého kolenního kloubu, pak podstoupil operaci i toho druhého.

Bohužel se však bolestí nezbavil a nyní ho zlobí ucpané cévy. Právě kvůli nim mu hrozí amputace. O vážnosti situace svědčí také fakt, že král české dechovky směl opustit nemocniční lůžko na Štědrý den pouze na pár hodin… „Asi je už na mně řada,“ prohlásil Zíma s černým humorem v listopadu. O hůlce ostatně chodil již od října a během vystoupení si raději sedal, aby dlouhým stáním nohy příliš nenamáhal. 

Přesto však oblíbeného umělce optimismus neopouští, rád by se brzy uzdravil a zase se vrátil na pódia. „Chtěl bych se z toho dostat, protože bych chtěl ještě zpívat. Potřebuji kontakt s publikem, s lidmi,“ svěřil se Aha! zpěvák posmutněle. Vždycky ostatně tvrdil, že na koncertech od vděčného publika získává energii – a tu teď během náročné léčby rozhodně potřebuje.

Zímovu končetinu se lékař Tomáš Trč (63) snaží zachránit už čtvrt roku. Přednosta Kliniky dětské a dospělé ortopedie a traumatologie 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Motole má navíc k umělcům ze soukromých důvodů hodně blízko: jeho manželkou je totiž známá muzikálová a operetní diva Pavla Břínková (69).

VIDEO: Podívejte se na půl roku starý rozhovor s Josefem Zímou.

Video
Video se připravuje ...

Josef Zíma (86): Snažím se pořád k něčemu být! I když se jen belhám! David Turek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
18 fotografií