Než herec v srpnu naposledy vydechl, osud mu dopřál, aby aspoň zpovzdálí sledoval první krůčky svých pravnoučat ke slávě. „Byl to takový vlk samotář. Nebyl úplně ten typ, který by shromažďoval rodinu, ale na Kryštofovu premiéru do Národního divadla přišel,“ prozradila Blesku maminka Rackových pravnoučat Romana Svobodová. „I když pak rád utíkal do svého klidu, byl přeci jen starší...“ dodala s pochopením v hlase.

Čtvrtá generace

I když Johanku a Kryštofa nemohl vídat moc často, psal jim aspoň krásné dopisy a volal, jakmile se dozvěděl, že budou mít premiéru. „Byl opravdu rád, protože měl pocit, že předává řemeslo,“ dodala.

 

Komediantský um Ilji Racka se totiž v rodině naplno projevil až ve čtvrté generaci – jeho syn Ilja Racek ml. (68) je ředitelem Slezského divadla v Opavě a vnuk Filip (41) režisérem. „Jasně že i dědeček a táta jsou na ně pyšní,“ prozradila Blesku snacha Ilji Racka mladšího.

Těžká role

A mají být na co! V novém českém filmu Cena za štěstí získala jednu z větších rolí právě Johanka. Ztvárnila nadanou holčičku s těžkým osudem, která se svou matkou (v podání Kláry Pollertové-Trojanové) vyrůstá v azylovém domě. Její otec (Jaroslav Plesl) se navíc chová jako nepříčetný psychopat. V menší roli se ve snímku objevil také její bratr Kryštof. V kinech bude film k vidění od zítřka.

Cesta k divadlu

I když se je máma nejdřív snažila směřovat ke sportu, protože její táta byl hokejista a ona v mládí krasobruslila, Johanku i Kryštofa to táhlo silněji ke kumštu. „V divadle se pohybovali odmalička, takže tím prostředím trochu nasákli. Neovlivnit je by asi nebylo možné,“ směje se Romana.

Než její děti uměly číst a psát, začaly navštěvovat Dismanův dětský soubor. „Jsou tak zvyklí na hromady textů, kolikrát jim stačí to jen slyšet a umí to hned. Rády zpívají, hrají, přednáší... Kryštof je veliký čtenář. V tomhle ohledu s nimi nemám žádnou práci,“ dodala.

 

Reklamy, seriály a Hřebejk

Oba účinkovali už ve spoustě reklam, Johanku si tvůrci vybrali do seriálu Specialisté. Hráli spolu i sourozence ve filmu Bezva ženská na krku. „Kryštof toho má trochu víc. Větší roli měl v Ten, kdo tě miloval, zahrál si i v Dezertérovi od Jana Hřebejka a na Nové scéně Národního divadla vystupují v představení Malý princ,“ popsala Blesku herecké zkušenosti Rackových pravnoučat jejich maminka Romana.

Víte, že...

Herec Ilja Racek bojoval deset let s rakovinou prostaty a odmítal chemoterapickou léčbu.

Fotogalerie
25 fotografií