Datum prvního rozptylu bylo stanoveno na její oblíbený den. „Nechápala, proč se slaví Nový rok v lednu, když je všechno zmrzlý. Takže jsme vždycky měli Silvestra první jarní den. A právě proto jsem také 21. března vybral pro její rozptýlení, které provedl Helenin přítel, rabín ze synagogy v Děčíně. On rozptyloval na zahradě ve Slatině i jejího manžela Jiřího,“ prozradil ještě před svou smrtí hereččin snoubenec Václav Glazar (†65) s tím, že si pamatoval i konkrétní místo.

Místo popela rajčata

„Popel uložil do takový brázdy pod Davidovu hvězdu, pod ten symbol smíření. No a potom, na potupu, to stromky osázené místo Helenina snacha nechala vykácet a na hvězdu si natáhla rajčata,“ hromoval herec. „A my, aby nedošlo ke zprznění popela a aby bylo společný rozptýlení Heleny s manželem, jsme oslovili místní i starostu, ti se dohodli se snachou a z tý brázdy ten popel odebrali,“ svěřil se.

Byl posledním člověkem, který držel hereččin popel v ruce. „Nakonec byla rozptýlena na loučce v židovský části na pražských Olšanech, protože tam tenkrát rozptýlili s manželem syna Jiříka,“ prozradil Glazar. „Ředitel hřbitova si dokonce pamatoval, u kterýho stromu byl Jirkův popel rozsypaný. A tak mohli být konečně všichni zase spolu jako rodina na jednom místě,“ vyprávěl Glazar, který splnil i Helenino poslední přání.

„Ten rabín to navíc udělal úžasně, protože popel dal do konický brázdy a nedal na to zem, ale drny, který vyryl. Protože Heleně šlo o to, aby navrchu byla tráva,“ zavzpomínal herec, jenž s Růžičkovou plánoval svatbu.

Nesplněné přání

Růžičková měla ještě jedno přání, ale to zůstalo nenaplněné. „Pořád mluvila o Jugoslávili a Bulharsku, protože milovala moře, a tak se těším, jakmile budu jenom trochu v pohodě, že tam s tím popelem pojedu. Naberu tam ty její oblázky, které milovala a měla je v prstenech, pojedeme lodí na moře a pustím to tam. To ještě chci udělat...“ plánoval Glazar, jenž měl do své smrti 11. července 2018 u sebe urnu Heleny s troškou popela. Svůj záměr bohužel nesplnil. A nikomu neprozradil, kde přesně herečku rozptýlili a kde skončil zbytek popela hvězdy Troškových filmů.

Věštba konce

Růžičková proslula věšteckým nadáním, které prý zdědila po matce. Bohužel byla její poslední předpovědí vlastní smrt. S Glazarem plánovali svatbu na 7. ledna 2004. Když ji ale po Vánocích domlouvali, chtěla termín dřív. „No jedno to není, protože třetího budu ještě stoprocentně živa,“ prohlásila Helena a měla pravdu. Čtvrtého ledna její srdce přestalo bít.

Vybojovala 3 roky života

„Na tragickej život já jsem pes!“ Krédo, jímž se Helena neřídila jen v seriálu Vlak dětství a naděje, ale i ve svém skutečném životě. Přestože kvůli rakovině prodělala 27 chemoterapií a trápily jí i další smrtelné choroby, vybojovala si statečně tři roky života! Nakonec ani nezemřela na rakovinu, ale na selhání ledvin.

VIDEO: 15 let od smrti Heleny Růžičkové! Jak na ni vzpomínají její kolegové ze Slunce, seno?

Video
Video se připravuje ...

15 let od smrti Heleny Růžičkové! Jak na ni vzpomínají její kolegové ze Slunce, seno? Petr Macek, Jan Jedlička

Fotogalerie
56 fotografií