Poslední rozloučení s mladým hercem a zpěvákem Kubátem, který nečekaně zemřel na rakovinu na druhý svátek vánoční, se konalo v kostele Nejsvětější trojice v Pouchobradech na rodném Chrudimsku. Účast byla velmi hojná, již zhruba půl hodinu před začátkem se kostelík i prostor před ním plnil.

Do svatostánku se nakonec stovky smutečních hostů ani nevešly, jelikož míst k sezení bylo jen asi kolem 60. Během církevního obřadu vedeného knězem, který započal ve 14 hodin a trval přibližně půl hodiny, tak museli někteří lidé postávat a jiným muselo stačit malé pietní místo s fotkou před kostelem. Navíc památku zesnulého uctily i záplavy nejrůznějších smutečních věnců, které byly vyskládány podél zdí a rovněž venku před kostelem. Přímo na rakvi ležely květiny od Kubátovy sestry Kateřiny (26), po stranách pak od jeho rodičů, často se jednalo o bílé růže.

Nechyběl ani hudební doprovod, zazněly nejprve vánoční písně (už jen proto, že herec zemřel právě během svátků), které zahrála dechovka a ta posléze doprovázela i průvod za rakví. Řada přítomných se neubránila smutku a cestou si utírala slzy. Jeden z nejhorších dní v životě pak zažívala především maminka zesnulého, které žal podlamoval kolena, a tak ji musela její rodina cestou i podpírat. Průvod končil na místním hřbitově, kde nad přichystaným hrobem zazněla ještě poslední slova rozloučení z úst nejbližších pozůstalých. „Byl to hlučný, upovídaný, veselý kluk, který za 30 let rozdal víc lásky, než jiný za 80 let. Proto mu nevyčítejme, že nás opustil."

„Život prožil s noblesou, lehkostí a humorem, uměl lidi bavit a rozezpívat, ale i dobře naslouchat," řekla mladá dívka a na závěr zaznělo i přání rodiny, jak by mělo vypadat truchlení. „Aleš neměl rád ticho, vztek a bolest, proto na něj vzpomínejme s láskou a úsměvem na rtech." Posléze každý ještě naposledy přišel k rakvi, aby na ni položil ruku nebo se pokřižoval. Jedna mladá dívka pak rakev i políbila.

Mezi smutečními hosty sice chyběly tváře z řad Kubátových kolegů, ovšem tak úplně na něj přece jen nezapomněli. Na jednom z věnců bylo totiž možné vidět stuhu s věnováním „od přátel a Bohdalky". Mladík se tak pravděpodobně během života setkal s Jiřinou Bohdalovou. Je možné, že je pojila spolupráce, ale herecká legenda zřejmě nadějného kolegu, kterého zabila zákeřná rakovina, měla velmi ráda, když si na něj takto vzpomněla.

VIDEO: Kubát se shodou okolností kamarádil s Jakubem Zedníčkem (†27), který zemřel 1. ledna 2018. Připomeňte si i jeho emotivní poslední rozloučení!

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Emotivní pohřeb Jakuba Zedníčka (†27)! Písně Beatles, plačící kolegové i rodina! Aleš Brunclík

Fotogalerie
39 fotografií