Hitmaker byl poslední roky života spojený takřka pupeční šňůrou s dramaturgem a scenáristou Radanem Dolejšem (54). Ten připravoval jeho legendární pětašedesátiny, půl roku za ním jezdil domů a psali si veršované esemesky.

„Z dnešní doby by nadšený nebyl. Byl citlivý a zásadový. Často trval na starých pravidlech gentlemanů, že podaná ruka je víc než smlouva,“ naráží lídr skupiny Patrola Šlapeto na dnešní porušování slibů i dohod. Navíc je přesvědčený, že ani současná tvorba by nebyla Svobodovi po chuti. „Štvalo by ho, že ubývá původních muzikálů. Vezme se pár hitů jednoho interpreta a na to se napíše libreto,“ popisuje taje rychlokuchyní soudobých děl.

Neprochází u něj ani televizní zábava. „V televizi nahrazují hudební pořady jakési travesty show,“ říká Dolejš nespokojeně. Svoboda by podle něj byl z takové tvorby zničený. Navíc se muzika krade z internetu, prodej desek nikoho neuživí. A rádia většinou české písničky nehrají. „Soukromé stanice si nárokují za nasazení písničky do rotací až sto tisíc korun!“ prozrazuje Radan neblahé praktiky v právě vycházející knize redaktorky Blesku Hany Höschlové Fenomén Karel Svoboda.

Radan Dolejš se podílí také na přípravách dnešního vzpomínkového galakoncertu pro Karla Svobodu v Hudebním divadle v Karlíně. Hold fenomenálnímu skladateli vzdá také Martin Chodúr (29). „Spojil jsem v jednu dvě melodie, které Karel Svoboda napsal v roce 1976 pro německý animovaný seriál Pinocchio, a vznikla tak zcela nová píseň,“ říká zpěvák. Záznam koncertu odvysílá 30. prosince ve 20:15 televize Prima.

Fotogalerie
18 fotografií