Nejvíc času prý tráví rozvalená na přepychovém gauči, stačí jí ale udělat pár kroků a může se pokochat nádherným výhledem na Pražský hrad. Halinino sídlo v pražském Podolí nelze přehlédnout – přes rameno se za ním musí otáčet i starousedlíci. Netypické je jak kruhovým půdorysem, tak obrovskou rozlehlostí. „Chtěla jsem dům, který by byl jako loď. Nebo jako kostel,“ popisuje svůj původní záměr.

A jak řekla, tak udělala. Na přestavbu si najala architekta, který na Slovensku navrhoval i dřevěné kostely. Účet, který jí byl po dvouleté přestavbě podle jeho návrhu ale předložen, by z kostelní pokladničky rozhodně nezaplatila. Scenáristka si musela vzít hned dvě hypotéky a investovala do něj mraky peněz, takže už před čtrnácti lety měl hodnotu 20 milionů.

Původní stavba, ve které žil i špion Pavel Minařík (73) po návratu ze své vyzvědačské mise, šla skoro celá k zemi a zůstaly po ní jen nosné betonové sloupy. „Byl navržený opravdu nešikovně. Třeba na stranu, kde je ten nejkrásnější výhled na celé údolí Prahy, neměl vůbec žádná okna!“ ťuká si na čelo Halina, která tu dnes bydlí s celou svojí rodinou. Zatímco spisovatelka obývá patro pod samotnou střechou (kvůli čemuž si pořídila i vlastní výtah), dcera s partnerem je doma v prostřední části.

Než se Pawlowská do vily v roce 2003 nastěhovala, obývala s rodinou celé patro činžovního domu na Karlově náměstí.

Vila dřív patřila příslušníku Státní bezpečnosti kapitánu Pavlu Minaříkovi, který tu s manželkou a dětmi bydlel do 90. let. Tehdy sice zvenku působil obyčejně, uvnitř byl ale komfortně zařízen. Nechyběla ani sauna s bazénkem a prostorná zahrada. Po revoluci stanul český rozvědčík před soudem kvůli tomu, že měl v 70. letech plánovat pumový atentát na Rádio Svobodná Evropa. Jen co svůj dům prodal, přesunul se na Moravu, kde čile podnikal. Na konci roku 2015 se pokusil o sebevraždu, jenže si k tomu vzal nelegálně drženou zbraň.

Vzhledem k tomu, že byl v době, kdy zmáčkl spoušť, ve zkušební době po podmíněném propuštění za pojistný podvod, soudu nezbylo než uložit trest vězení. „O historii domu jsem se zajímala, takže to vím. Ale my jsme vilu koupili už od realitní kanceláře,“ vysvětlila Halina.

Reportáž z domu Haliny Pawlowské najdete v nejnovějším čísle časopisu Blesk Bydlení
Autor: Blesk Bydlení

Fotogalerie
39 fotografií