Smrt dlouholetého kolegy z Vokobere a kamaráda otce Lucie Vondráčkové Jiřího všechny šokovala. "NE. Hrozně mě to mrzí. Nevím, co říct. Děkuju za všechny chvíle, vždycky milé povídání a společné zážitky z pódia. Neuvěřitelný. Štastnou cestu, kamaráde," napsal na sociální síť bubeník Tokhi.

Okamžitě na to spousta lidí reagovala dotazy - co se stalo?

Odpověď jim poskytl Berkův dobrý kamarád a bratr Heleny Vondráčkové Jiří Vondráček.

"Tohle se mi píše opravdu hodně těžce. Náš kolega a kamarád Tomáš Berka dnes ráno zemřel. Na posledním koncertě s Vokobere přimo na jevišti zkolaboval. Byl okamžitě převezen sanitkou do plzeňské nemocnice s diagnozou mozková mrtvice. Doufali a věřili jsme, jsme že to ustojí... ale stav se bohužel během pěti dní jen zhoršoval. Dneska bohužel skončila Tomášova životní a hudební pouť. Je nám to všem hrozně líto a nezbývá nám než doufat a věřit, že se potkáme až zase jindy a jinde," svěřil se muzikant.

Tomáš Berka byl mezi kytaristy legendou. A tak není divu, že ho rodina Wabiho Daňka požádala, aby 1. října na pražském Žofíně za něj převzal cenu "Legenda Nočního proudu" in memoriam.

"Večer plný emocí, osobností, nablýskaných křišťálových lustrů, ale především krásné muziky. Po skončení přímého přenosu se ještě dlouho sedělo a povídalo o všem možném. Stesk a vzpomínky v mojí duši šly v klidu a pokoji spát," napsal na sociální síť Berka a dodal: "Ráno otevřu internet a dozvím se, že zemřel Charles Aznavour. A vše se okamžitě vrátilo do mé mysli a divoce ji začalo jitřit. A co mají tito dva pánové společného? Proč je spojuji do jednoho komentáře? To je prosté... v jejich domovině je znal snad úplně každý a oba zpívali a hráli naplno až do konce svých dnů a jejich písně tu budou ještě dlouho s námi. Oba patřili k osobnostem, které formovaly můj hudební svět v jeho zrodu a oba jsou pro mnoho lidí a hlavně muzikantů vzorem toho, "jak se to má dělat". Prostě naplno až do konce, žádné flákání..... Tak ať je vám tam u nebeského baru dobře..."

Teď už si s Wabim a Charlesem u nebeského baru popíjí svou oblíbenou whiskey...

Fotogalerie
11 fotografií