Podle zprávy na webu České justice poslal předseda České advokátní komory (ČAK) Vladimír Jirousek dopis nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi.

Upozorňuje ho v něm na naprosto bezprecedentní krok státní zástupkyně z Kroměříže Petry Duškové, porušující podle jeho mínění práva obhajoby a povinnosti mlčenlivosti. „V průběhu vazebního zasedání 6. září před Okresním soudem v Kroměříži advokátovi Michalu Halvovi (právní zástupce Renaty Figurové – pozn.) v soudní síni proti jeho vůli z rukou odebrala advokátní spis, několik minut si jej prohlížela, pročítala a následně vrátila se slovy, že se nejedná o listiny, které by nebyly známé orgánům činným v trestním řízení,“ píše předseda ČAK.

Obsahem spisu byly listiny, předané advokátovi klientkou (Figurovou) pro účel obhajoby, jeho poznámky a další důvěrné informace.

Advokát podal ve věci stížnost a návrh na výkon dohledu. „Absurdní čin této státní zástupkyně nemá v naší trestní praxi obdoby,“ komentoval událost Marek Nespala, předseda Výboru pro odbornou pomoc a ochranu zájmu advokátů.

A co na to státní zástupkyně? „V této fázi to nebudeme komentovat,“ sdělila její nadřízená, okresní státní zástupkyně v Kroměříži Jana Kranzová, která jediná se také za úřad k celému případu vyjadřuje.

Matku odmítli propustit z vazby

Po Tomáškovi, kterého má v péči matka Renata, pátrá policie a Interpol již více než dva měsíce. Matku policie zadržela v pražském bytě 4. září. Byla obviněna z ohrožování mravní výchovy dítěte a o dva dny později na ni Okresní soud v Kroměříži uvalil vazbu. Jak Blesk včera zjistil, zůstává v ní i nadále. „Proti rozhodnutí o vazbě podala obviněná stížnost. Krajský soud ve Zlíně ji 21. září ale zamítl. Ztotožnil se s odůvodněním okresního soudu,“ řekla mluvčí Eva Angyalossy. Žena dosud neprozradila, kde se dítě nachází.

Fotogalerie
10 fotografií