Ferenc Futurista, vlastním jménem František Fiala, začal uměleckou dráhu jako sochař – jeho sochy zdobí třeba radnici v Humpolci nebo boční vchod Divadla na Vinohradech. Brzy jej ale zlákalo herectví. Chodilo se na něj do Osvobozeného divadla, na Vinohrady, do Tyláčku…

Na filmovém plátně představoval většinou groteskní figurky – opilce v Hotelu Modrá hvězda, školníka Peťuleho v Cestě do hlubin študákovy duše, sluhu v Dědečkem proti své vůli. Když měl konečně šanci zahrát si výraznou roli hajného Štětivce ve filmu Na tý louce zelený (1936), kterou předtím hrál řadu let v divadle, velmi jej ranilo, že režisér Karel Lamač (†55) roli nabídl jeho kamarádovi Járovi Kohoutovi (†89).

5193674:gallery:true:true

Dohnalo jej to k naprostému šílenství! Járu napadl nejprve pěstmi, a poté po něm začal dokonce střílet z pistole!

Přivolaná policie Ference odvezla do blázince, kde zůstal několik měsíců. Když se pak dozvěděl, že pod Kohoutem se na natáčení splašil kůň a zlomil mu nohu, mnul si ruce, že je to spravedlivá odplata…

Na pohřbu davy ucpaly Prahu!

Roku 1947 po jednom z představení zkolaboval a lékaři zjistili, že přechodil dva zápaly plic. Herec chřadl, a přestože až do konce svého života žertoval, že by mu kus své tělesné váhy mohli darovat tělnatější kolegové Antonie Nedošinská (†65) či Theodor Pištěk (†65), 19. června toho roku zemřel. Davy truchlících na jeho pohřbu prý ve Strašnicích zablokovaly dopravu. Před smrtí přemluvil rodinného přítele Bohumila Filípka, aby se mu postaral o rodinu. Ten se pak opravdu oženil s vdovou po Futuristovi a staral se o jeho dceru Annu.

Více o prvorepublikových filmových hvězdách a jejich často tragických osudech se dočtete ve speciálu Blesk Extra Zlatá první republika!

Fotogalerie
6 fotografií