Mužem, který Baarovou připravil o nevinnost, byl slavný režisér Karel Lamač (†55). Ten je podepsaný především pod hity Vlasty Buriana (†70) jako U pokladny stál, Ducháček to zařídí či Lelíček ve službách Sherlocka Holmesa, do něhož roku 1932 obsadil i Baarovou. „Bylo mi sotva osmnáct let a on to s takovými mláďaty uměl,“ píše o něm Baarová ve své biografii. „Každý muž, jenž se zamiloval do některé herečky, stejně dříve nebo později zjistil, že už je přinejmenším druhý. První byl vždycky Lamač,“ dodává.

Milostné avantýry jí nakonec zlomily vaz. Nejprve ji Goebbels odkopl, opustil ji i snoubenec, německý filmový milovník Gustav Fröhlich (†85), jejichž dítě potratila a už nikdy nemohla znovu otěhotnět. A přestala dostávat i velké role. Roztočila 13. revír, který pak převzala Dana Medřická (†62), Velkou přehradu za ni hrála Adina Mandlová (†81) a v Nočním motýlovi ji nahradila Hana Vítová (†73).

5193674:full:true:true

Málokdo o ní po jejím kariérním pádu mluvil hezky. Těžko říci, jestli oprávněně, protože jí záviděli úspěch a slávu, nebo proto, že byla rozmazlená, vypočítavá oportunistka. Karel Höger (†67) o ní mluvil jako o eroticky snadno dosažitelné alkoholičce. Podle Zdenky Procházkové (92) by pro svou kariéru udělala naprosto cokoliv. Dokonce i kamarádka Adina na ni vzpomínala jako na ženu bez názoru, která se snadno nechala strhnout chtíčem.

Po válce ji vyšetřovali, ale nakonec propustili. Utekla do Itálie, později do Rakouska, kde i dožila. „Byla jsem pošetilá, blbá, slávou opilá a proti své vůli jsem se vlastně nepěkně zapletla do dějin. A za tuhle pošetilost jsem strašně krutě zaplatila...“ hodnotila hořce svůj život krátce před smrtí 27. října 2000.

VIDEO: Filmová Lída Baarová Zdenka Procházková (92): Odmítla jsem roli s Paulem Newmanem!

Video
Video se připravuje ...

Filmová Lída Baarová Zdenka Procházková (90): Odmítla jsem roli s Paulem Newmanem! Markéta Reinischová, Jan Jedlička

Fotogalerie
18 fotografií