„Smrti se nebojím. Až budu cítit, že jsem špatný, tak chci umřít. Nechci být na obtíž. A nechci pohřeb. Mám jenom strach, aby to nebylo dlouhý, blbý umírání...“ prohlásil oscarový režisér v jednom z posledních rozhovorů. Vedl ho s ním publicista Miloš Zapletal a vyjde v knize s názvem Nesmrtelní.

V té době Menzel nemohl tušit, že zanedlouho zkolabuje a skončí na dlouhou dobu upoután na nemocniční lůžko. Jako by si útok meningokoka nevědomky přivolal. Nahlas totiž vyslovil dost zvláštní přání: „A víte, co je nejhorší? Nejhorší je, když vám odejde tělo, a neodejde mozek. To radši, ať odejde mozek!“ shrnul tehdy, aniž by věděl, jak blízko je kolapsu.

Režisér měl dokonce promyšlené, co se má stát s jeho ostatky po posledním vydechnutí. „Pak bych rád, aby ten popel jednou moje žena odvezla do Španělska, kam jezdíme každé prázdniny, a aby ho tam rozsypala. Máme to místo moc rádi a vlastně tam budu s holkama pořád,“ uzavřel mrazivou zpověď.

V souvislosti se současným stavem oscarového režiséra znějí smutně také jeho slova o sklonku života. „Stáří má velkou výhodu, že vám z mozku vygumuje ty špatné věci. Takže já mám téměř pořád dobrou náladu. Na jednu stranu mě sice štve, že jsem tak starej, ale na druhou jsem vlastně rád, že jsem starej. Vždyť já se mám tak dobře, že si vlastně to stáří závidím," řekl Menzel.

Jiří Menzel zkolaboval loni v listopadu, kdy nevědomky přecházel zákeřnou meningokokovou infekci. Ta mu napadla velmi agresivně mozek, který mu lékaři operovali šest hodin, a následně ho uvedli do umělého spánku. Dvakrát mu museli zavést i tracheostomii - kvůli lepšímu zprůchodnění dýchacích cest. Jako zázrakem se probral před Štědrým dnem a z nejhoršího se postupně dostal ven. Rehabilitační centra ale zatím opustit nemohl a dlouho to tak asi i zůstane.

Nesmrtelní

Vybral si 43 slavných »mladých staříků« s průměrným věkem kolem 86 let. A povídal si s nimi o plánech do budoucna navzdory jejich pokročilému věku. Miloš Zapletal v knize Nesmrtelní s podtitulem Slavní mladí staříci nevyzpovídal jen Menzela, ale například i Zdeňka Svěráka (82), Karla Gotta (79), Jiřinu Bohdalovou (87) či Jiřího Suchého (86). Snažil se tak ukázat cestu těm, kteří si ve vyšším věku se stárnutím nevědí rady.

VIDEO:  Jiří Menzel (80) po 204 dnech utrpení: Učí ho znovu mluvit!

Video
Video se připravuje ...

Jiří Menzel (80) po 204 dnech utrpení: Učí ho znovu mluvit! Blesk TV

 

Fotogalerie
52 fotografií