„Dostala jsem nějakou reakci na antibiotika, začalo mě strašně bolet břicho, takže mě museli hned odpojit a dát mi něco na uklidnění. Jediný pozitivní fakt je ten, že jsem poprvé v životě použila SOS tlačítko,“ popsala hvězda Ulice, s čím vším musela bojovat na specializované klinice v Německu. Boj se zákeřnou nemocí vyvolanou infikovaným klíštětem navíc nehradí pojišťovna. Faktura tak mladou herečku může přijít i na čtvrt milionu korun! Jenže nic jiného jí nezbývá.

Léky, které jí na klinice podávali, jí dávaly pořádně zabrat. „Ruinuje mi to žaludek strašným způsobem. To je důvod, proč se teď moc neřeším a žiju teď. Když je mi fajn, cítím to v celém těle a užívám si to naplno. Protože kdykoliv může přijít záchvat a všechno je to pryč,“ dodala smutně.

Podle neurologa Martina Jana Stránského, kterého deník Aha! oslovil, je chronická borelióza sice extrémně vzácná, ale o to nebezpečnější. „Skutečná chronická borelióza připomíná svými příznaky roztroušenou sklerózu. Choroba může napadnout nervy, mozek i klouby,“ popsal deníku Aha! obecný průběh nemoci s tím, že ke konkrétním případům se nevyjadřuje. „Navíc je často chybně diagnostikována. Pacient přichází do ordinace s tím, že trpí nespecifickými problémy typu únava, bolest kloubů, křeče svalů. V odběru pak vyjdou pozitivní protilátky a lékař diagnostikuje chronickou boreliózu,“ podotkl MUDr. Stránský.

Zdravotní stav krásky z Ulice je v poslední době jako na houpačce. „Víte, co je jedna z věcí, kterou na borelióze fakt nesnáším? Že můžete večer zalehnout brzo, mít krásný spaní, ale vaše tělo se rozhodne tak, že se ráno budete cítit jako po největší kalbě s kocovinou jako prase,“ vzkázala fanouškům.

O chronické borelióze se v poslední době často mluví, podle Martina Jana Stránského jde o extrémně vzácné postižení. „Problém je, že protilátky proti boreliím má v krvi pětadvacet procent Čechů. A často zůstávají prokazatelné celý život. Rozhodně to ale neznamená, že všichni trpí chronickou boreliózou,“ vysvětlil Aha! neurolog. „Podle mých zkušeností se chronická borelióza prokáže zhruba u pěti procent pacientů, kteří ke mně přicházejí s tím, že ji mají, případně jim dokonce byla někým diagnostikována,“ dodal MUDr. Stránský.

Fotogalerie
32 fotografií