„Bez mé osobní účasti dnes proběhl odvolací soud v otázce výše výživného pro mou nezletilou dceru Margaritu. Soud první instance rozhodl o výživném ve výši 10 000 Kč. Městský soud v Praze 5 dnes navrátil celou věc k prvoinstančnímu soudu," uvedl Paroubek v prohlášení, které zaslal do redakce Blesku.

„Vítám toto rozhodnutí, protože se dozajista vyvrátí vylhaná argumentace mé budoucí bývalé ženy ohledně údajných ilegálních příjmů," radoval se, ačkoliv v soudní síni zaznělo, že v budoucnu by se měl soud především věnovat jeho majetkovému stavu.

„Musím v této souvislosti připomenout slova mluvčí státního zastupitelství v Praze 5, která po výslechu Petry Paroubkové na Policii ČR řekla, že 'v žádném případě nebyly zahájeny úkony trestního řízení'. Jinak řečeno, nikdo neakceptoval hrubě poškozující pomluvy, které o mně šíří žena, s níž jsem v rozvodovém řízení," dodal ve vyjádření expremiér, který tak vyjádřil svůj nesouhlas s původním rozsudkem.

Co se týče otázky péče o dceru Margaritu, v níž soud také rozhodoval a verdiktem určil, že i nadále zůstane ve výhradní péči matky, se politik zatím nijak nevyjádřil. Je ale jasné, že je z výsledku zklamaný, jelikož chtěl dítě mít alespoň ve střídavé péči, kvůli čemuž se také mimo jiné odvolával.

Ovšem podle rozhodnutí soudu založeném na znaleckých posudcích by střídavá péče jemu i jeho dceři ve výsledku uškodila. „Soud správně určil skutkový stav věci a věc i správně posoudil po právní stránce. V řízení bylo prokázáno zejména znaleckým zkoumáním, že střídavá péče, byť z důkazů vyplynulo, že oba rodiče jsou schopni se o nezletilou postarat a že nezletilá k nim má citový vztah, v této konkrétní věci vhodná není. A to s ohledem na preferenci nezletilé ve vztahu k matce a její poměrně obtížnému smiřování s odloučením od matky," vysvětloval soudce během středečního líčení.

„Kdyby byla »nucena« do změny stávajícího režimu, mohlo by to negativně ovlivnit její doposud pozitivní vztah k otci," dodal a všechny Paroubkovy stížnosti proti znaleckému posudku tak smetl ze stolu. O všem rozhodl v jeho nepřítomnosti, jelikož Jiří se písemně předem omluvil, ačkoliv důvod neudal. Ovšem Petra na líčení nechyběla a s výsledkem byla navíc velmi spokojená. „Jsem šťastná, ano, jsem spokojená,“ uvedla pro Blesk.cz záhy po rozsudku.  

VIDEO: Paroubek k soudu nepřišel: Petra nejdřív zuřila, pak jásala

Video
Video se připravuje ...

Paroubek k soudu nepřišel: Petra nejdřív zuřila, pak jásala Aleš Brunclík


 

Fotogalerie
98 fotografií