Bankéř Pokluda nyní není k nalezení. Naposledy ho detektivové vystopovali údajně v Istanbulu a poté na Fidži. Na lavici obžalovaných u Krajského soudu v Praze měli včera ráno usednout překupník Jaroslav Fröhlich a jeho žena Eva. Tato dvojice byla podle vyšetřovatelů jedním z hlavních pachatelů a čelí obžalobě z podvodu. Soudní jednání bylo ale náhle zrušeno, informoval deník Aha!

Bývalý bankéř Komerční banky Radek Pokluda si u Bohdalové budoval důvěru osm let. Sledoval hereččiny honoráře, a když přišel na účet nějaký větší obnos, hned nato jí nabídl, aby nakoupila padělané umění. Za falešný obraz Emila Filly s názvem Zátiší s dýmkou a hrozny chtěl Pokluda po Bohdalové zaplatit 1,95 milionu korun.

Paní Bohdalová kupovala od pana Pokludy umělecká díla beze smlouvy. Uzavírali mezi sebou ústní smlouvu. Ta je samozřejmě platná a má stejnou váhu jako smlouva písemná. Může být ale složité ji prokazovat,“ uvedl už dříve advokát Bohdalové Michal Morawski.

Pokluda obrazy získával v aukční síni Historie Praha, kterou vlastní Petr Dědek. Do galerie mu díla dodávala Marie Pospíšilová z Řitky. Ta už dříve měla problémy s plagiáty a přišla i o razítko znalce. Pospíšilová ocenila Fillův obraz na 3,5 milionu a není divu, že Bohdalová při navržené ceně 1,95 milionu po obrazu okamžitě sáhla. Pospíšilové obrazy dovážela manželka obchodníka s uměním a někdejšího provozovatele pouťových atrakcí Jaroslava Frölicha, Eva. Mezi podvedenými je i režisér Ivan Zachariáš nebo ředitel Rádia Impuls Jiří Hrabák. 

Komerční banka se od jednání Radka Pokludy plně distancovala. „Jakoukoliv účast banky na soukromých aktivitách bývalého zaměstnance Radka Pokludy striktně vylučujeme. Banka nekomentuje probíhající trestní řízení,“ prohlásil už v minulosti mluvčí banky Pavel Zúbek.

Fotogalerie
11 fotografií