Svěřenecký fond, který světoznámý architekt a designér založil těsně před svou smrtí, měl ochránit to, aby se jeho tři synové nehádali o peníze. „Do fondu vložil právě autorská práva na své dílo. Jeho cílem je nakládat s autorskými právy a každoročně spravedlivým dílem vyplatit zisky mezi jeho tři syny. Paní Ivetu Stanislavovou ustanovil předsedkyní a správkyní fondu,“ prozradil Blesku před časem architektův blízký přítel, který si přál zůstat v anonymitě. Jenže to už neplatí.

„Fond zanikl, tudíž zdědí všechna autorské práva všichni synové Bořka. Iveta Stanislavová, Bořkova poslední milenka a přítelkyně exministra kultury Daniela Hermana, je z kola venku,“ přiznal Blesku dobře informovaný člověk z blízkosti pozůstalých s tím, že se draží i jeho poslední dílo.

Soubor tří předmětů z roku 2015 obsahuje mistrem osobně signovanou vázu (70 cm), návrh vázy a fotografii. „Tuto unikátní kolekci s názvem Sentenced to Death (Odsouzen k smrti) navrhl Bořek Šípek a osobně se podílel na její realizaci. Autorovým prvotním záměrem bylo vytvořit limitovanou kolekci sedmi modelů váz, jejich návrhů a fotografií a následně ji vyrobit v jedenácti číslovaných sériích,“ píše se u dražby.

„Šípkův tým umělců realizoval za života autora tuto kolekci pouze v jednom jediném originálním provedení s označením 1/11 a výrobu ukončil. Tím došlo k vytvoření unikátního a sběratelsky velmi zajímavého souboru uměleckých předmětů, z něhož je každý kus jedinečný,“ informuje galerie USTAR s tím, že vyvolávací cena je 290 000 korun, přičemž odhadní činí až 450 000 korun. Nabídky lze posílat až do 29. listopadu, kdy se aukce uzavře.

Fotogalerie
25 fotografií