Do domu s pečovatelskou službou ho přivedla nemohoucnost. „Bráchovi vlastně nic nebylo, jenom nemohl chodit. Poslední dva roky jen ležel,“ svěřil deníku Aha! Tomáš Gottlieb (69), který byl mimo jiné prvním manažerem zpěvačky Ivety Bartošové (†48).

Staršího bratra měl Tomáš celý život jako vzor. Věřil, že se jeho zdravotní stav ještě zlepší. „Nesloužily mu nohy, ale jinak byl úplně fit, volali jsme si denně. Je to pro mě rána, i když si říkám, že pro něho je to vysvobození. Byl vždycky rád mezi lidmi, ta samota ho ničila,“ prozradil Tomáš.

Bratr se prý moc toužil vrátit do milovaného bytu na náměstí Jiřího z Poděbrad s výhledem na kostel Nejsvětějšího Srdce Páně. Už to ale nebylo možné. Jeho životní partnerka, s níž prožil třicet let, by péči o něj doma nezvládla. „Hrozně mě trápila ta bezmoc. Nemohl jsem už pro něj nic udělat,“ postěžoval si Tomáš. Rodina Gottliebů podle něj nepořádá pohřby, ani Oskar žádné poslední rozloučení nechtěl.

Oskar zpíval jako malý v Pražském dětském sboru. V polovině 60. let se stal naším prvním profesionálním diskžokejem. V rozhlase uváděl vlastní písničkové pořady. Kromě Básníků se objevil např. ve filmech Smrt si vybírá (1972), Romance za korunu (1975), Buldoci a třešně (1981), Jára Cimrman ležící, spící (1983) či Chobotnice z II. patra (1986).

Legendární je i jeho rozhlasové konferování, především uvítání jeho pravidelného pořadu: „Je právě tolik hodin, kolik právě je. Máte-li na svých hodinkách více nebo méně, pak to není naše chyba, protože my začínáme vždycky včas.“ Po roce 1969, kdy musel odejít z rozhlasu, konferoval zájezdové programy Nadi Urbánkové (79) či skupiny Tučňáci Michala Tučného (†48).

Fotogalerie
2 fotografie