Herce pojí kromě letitého přátelství i spolupráce na pořadu Na cestě, který namlouvají. Jejich začátky ve studiu prý byly dost krušné kvůli stohům náročného textu.

„Trvalo to zpočátku, kvůli jeho čtení, velmi dlouze, odhalil Donutil v rozhovoru pro Radiožurnál a hned Bartošku omlouval, že to nekazil schválně. „Jirka je dyslektik, takže neumí dobře číst,“ vysvětlil totiž.

Pro herce velmi nemilá překážka, ovšem Jiří už se se svým problémem zvládl vyrovnat natolik, že to nikdo ani nepozná. Dokonce i namlouvání Na cestě už mu prý jde mnohem lépe. „Potom se to tak hezky naučil, že to zvládá brilantně,“ pochválil ho kolega.

S režisérem karlovarského festivalu už navíc neobjevují krásy cizích zemí jen od stolu. „Čas od času dokonce jezdíme i na ty výjezdy. To je tak jednou za rok,“ dodal Donutil.

Kromě toho se dvojice hereckých bardů v poslední době setkala také před kamerou, konkrétně na natáčení seriálu. „Dotáčím pokračování Doktora Martina v Beskydech, už od listopadu. Teď máme ale dva měsíce celozávodní volno a pokračujeme až v září,“ potvrdil Bartoška, který o své dyslexii nikdy veřejně nemluvil.

Co to je dyslexie?

Jde o nejčastější specifickou poruchu učení, která ovlivňuje především čtení, psaní, krátkodobou paměť a další s tím související projevy. Vyskytuje se zhruba u osmi až deseti procent populace.

VIDEO: První Bartoškův úkon ve Varech: Prozradil, co na festivalu stojí nejvíc!

Video
Video se připravuje ...

První Bartoškův úkon ve Varech: Prozradil, co na festivalu stojí nejvíc! Aleš Brunclík, Markéta Reinischová

Fotogalerie
32 fotografií