Rodák z Prahy a vyučený elektromechanik, o jehož skonu informoval web Novinky.cz, se před kamerou objevil poprvé v pohádce Jak se budí princezny coby strážného Půlnočního království. V 80. letech pak dostal větší příležitost ve filmu o vekslácích Bony a klid, kde pokřikoval na Evičku tričko v podání Veroniky Jeníkové (54).

Mihl se také ve filmu Báječná léta pod psa. V divadlech byl k vidění zejména na oblastních scénách, například v Šumperku, Teplicích či v Liberci. Vystřídal jich ale víc. „Já to nikdy nepočítal. Odhaduji asi tak dvanáct," prozradil v roce 2017 Švihlík v rozhovoru pro MF DNES.

Štěstí měl ale zejména na seriálové role, objevil se například v Dobrodružství kriminalistiky, Chlapci a chlapi, Černí baroni, Hříchy pro pátera Knoxe, Detektiv Martin Tomsa a v neposlední řadě v Četnických humoreskách, na nichž se podílel také jako pomocný režisér. Právě s rolí štábního strážmistra technika a fotografa Čendy Němce bude už si navždy nejvíc spjat.

Na seriál ještě dlouho po natáčení rád vzpomínal, napsal o něm i knížku a s kolegou Zdeňkem Junákem (66) o něm často mluvil i na různých besedách v pardubickém divadle. Bohužel posledních pár let ale jeho elán zastavila krutá nemoc. „Jsem nemocný, našli mi rakovinu. Mám za sebou ozařování a teď procházím bioléčbou. Takže zatím nemůžu nic moc dělat. Mám oslabenou imunitu a nemůžu moc mezi lidi,“ stěžoval si pro MD DNES František, který žil v Jitkově na Havlíčkobrodsku. Bohužel souboj s rakovinou nakonec prohrál.

Navíc se zdá, že právě herci z Četnických humoresek odchází do hereckého nebe až příliš předčasně. Odešlo totiž již patnáct jeho hvězd, například strážmistr Zahálka alias Erik Pardus (†54) či strážmistr Jiroušek alias Aleš Jarý (†57).

 

Fotogalerie
21 fotografií